Somborske vesti

Zatvara se kafilerija u Somboru - uz milionske gubitke i godine gušenja građana

Somborska kafilerija će, posle nekoliko decenija, 15. januara prestati sa spaljivanjem životinjskog otpada, najavio je pre dva meseca ministar poljoprivrede. Sada za N1 kaže da će se to uskoro dogoditi, čim Vlada Srbije usvoji Strategiju upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla. Za građane Sombora to je dobra vest. Međutim, oni koji zatvaranje kafilerije traže od 2014. pitaju da li je sve moglo biti urađeno ranije i bez milionskih troškova.

Mirisi koji izazivaju glavobolju i mučninu - tako stanovnici naselja Nova Selenča u Somboru opisuju šta udišu decenijama. Kafilerija "Proteinka", jedna od dve u državnom vlasništvu, adresa je na koju veliki broj klanica i drugih preduzeća iz Srbije dovozi životinjski otpad na spaljivanje.

N1: Jel imate problem sa njom, sa smradom?

"Kako ne. Malo, malo, pa divno bude", kaže jedan stanovnik.

"Ima momenata kad se ne može ni disati ujutru kad se otvori prozor i tako. I imamo navodno neka saznanja da će se ugasiti ove godine", dodaje drugi.

Da će tako biti obećao im je ministar poljoprivrede u novembru.

"Neće više biti kafilerije u Somboru. Imaćemo jedinstveni centar koji se nalazi u objektu "Energozelena" u Inđiji. Jedan deo radnika ćemo pripojiti, to će biti transfer stanica u Somboru, što znači da će se u toj stanici samo prikupljati animalni otpad, ali se neće obrađivati. Vi 15. januara više nemate kafileriju u Somboru", rekao je ministar Branislav Nedimović.

"Mi smo to imali ponuđeno još pre šest godina bez ijednog jedinog dinara izgubljenog u sudskom sporu sa Energozelenom", kaže Danijel Mirkov iz GI "Tužimo kafileriju Sombor".

Građanska inicijativa "Tužimo kafileriju", organizovala je od 2014. više protesta i prikupila preko šest hiljada potpisa za zatvaranje kafilerije. Peticiju je među prvima potpisao tadašnji gradonačelnik, pa Mirkov kaže - nije čudno što je delegacija Grada 2014. sa njima otišla na sastanak kod investitora iz Belgije koji je tada bio vlasnik "Energozelene" u Inđiji.

"Obavili smo jedan razgovor koji je bio vrlo uspešan i zaključak naše inicijative je bio da je potrebno samo malo da se to pitanje reši, jer smo mi imali obećanja i ponudu od investitora belgijskog da on investira još dodatnih milion evra u Sombor, da napravi ovaj sabirni centar i da se kafilerija u Somboru zatvori. Dakle, isto rešenje koje imamo i sada", kaže Mirkov.

Podrška je postojala, pa zbog stranačkih interesa nestala, kaže nekadašnji član Gradskog veća za poljoprivredu, koji je prisustvovao sastanku.

"Ja sam podneo izveštaj tada gradonačelniku. Načelnu podršku smo dobili, ali tu je najjača partija SNS videla interes da uzme i to preduzeće pod svoje i imenuje direktora. Bilo je obećanja da će se nešto uraditi po tom pitanju i više nikad nije urađeno ništa", kaže Zoran Miler, bivši član Gradskog veća za poljoprivredu u Somboru.

Na pozive N1 da govore o slučaju kafilerije, gradska vlast u Somboru nije se odazvala, dok su nas u preduzeću "Proteinka" uputili na nadležno ministartsvo.

Da će kafilerija u Somboru biti zatvorena, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru ministar poljoprivrede. Najpre, kaže, Vlada Srbije mora da usvoji strategiju, što očekuje uskoro da se dogodi. Zašto isti scenario nije bio prihvatljiv i 2014. kada ga je predložio strani investitor, Nedimović kaže - ne zna, jer tada nije bio u Ministarstvu.

Belgijska kompanija tužila je Srbiju krajem 2014, budući da je zbog nelojalne konkurencije morala prestati sa radom. Dobila je spor, pa Srbija sada mora da plati odštetu od preko 30 miliona evra. To je jedna od izgubljenih arbitraža prispelih na naplatu.

"Za kazne i panele u 2020. godini će se dati koliko će ukupno da se investira u prosvetu", rekao je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije.

Iako je ministar finansija izgubljene arbitraže nazvao "glupostima koje su napravili neki pre njih", u slučaju somborske kafilerije, milionski gubici i godine širenja neprijatnih mirisa mogli su biti izbegnuti u njegovo vreme, stav je građanske inicijative. Ovako će kafilerija, nakon što Vlada usvoji strategiju, morati da prođe i period tranzicije, lokalna samouprava da pronađe novu lokaciju za sabirni centar, a država da ga finansira.

Izvor: N1

Top