Somborske vesti

Vertep u porti

Kao što je svetovna Nova godina dočekana na način primeren pre svega ekonomskoj, ali i svakoj drugoj situaciji u Somboru, praznik posvećen rođenju Hristovom, Božić,
obeležen je u ovom gradu na način primeren pravoslavlju. Božićne svečanosti su otpočele činom paljenja badnjaka, usečenog u šumici Šikare, na Trgu Svetog Đorđa, ali i bolje promišljenom organizacijom podele osvećenih malih badnjaka namenjenih građanima koja je gotovo iskorenila uobičajene a neprimerene gužve.

Pravoslavno verujućim, ali i građanima drugih verskih zakona, pažnju je svakako privukao vertep, inscenacija rođenja Isusa Hrista, postavljen u portu najvećeg ovdašnjeg hrama, posvećenog Svetom Georgiju. Od slame kreiran veliki vertep je delo ruku somborskih osnovnoškolaca, mališana koji pohađaju nastavu veronauke, koji su pod rukovodstvom svojih veroučitelja priredili do sada neuobičajeno i lepo iznenađenje sugrađanima.

Za razliku od prethodnih godina, korinđaši su posetili i gradonačelnicu Dušanku Golubović u njenom kabinetu gde su joj pevali božićne pesme za blagostanje, mir i zdravlje u porodici. Zauzvrat su počašćeni slatkim poklonima, kojima se deca tradicionalno darivaju tokom božićnih praznika.

Sasvim očekujuće, pravoslavni hram Svetog Georgija je bio najposećeniji tokom jutrenja i njemu sledujuće prepodnevne božićne liturgije, a za sam kraj božićnih svečanosti ovdašnja Crkvena opština je juče priredila i veliki koncert u velikoj sali Gradske kuće. Na radost okupljenima, nastupila je dečija pojačka grupa „Mali pojci Svetog Georgija“, crkveni hor „Sveti car Konstantin i carica Jelena“, dečiji horovi „Šareni vokali“ i „Teslini slavuji“, mešoviti hor Somborskog pevačkog društva, kao i vokalni ansambli „Čauši“, „Varošanke“ i njihov muški pandan, „Varošani“.

Izvor: Dnevnik

Top