Uređenje trga progutalo parking u Somboru

Mada Somborci nisu imali ništa protiv što se u njihovoj varoši sve češće radi na nekim infrastrukturnim objektima i ulepšavanju samog, pogotovo centralnog dela grada, ovo je uzelo i svoj danak koji plaćaju njihovi motorizovani sugrađani i gosti Sombora.

Naime, samo prilikom rekonstrukcije Trga Koste Trifkovića i njegovim pretvaranjem u deo pešačke zone Trga umetnosti, ovaj grad je ostao bez 96 parkin- mesta i to u situaciji kada je, prema zvaničnim podacima, samo u protekloj deceniji broj vozila porastao čak dva i po puta.

U Somboru trenutno ima 1.233 parking-mesta, što je nedovoljno za potrebe žitelja i gostiju, pa tako prema rečima Gordane Vulović, direktorke ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća „Parking-servis “, u gradu nedostaje još stotinak parking mesta. Upravo zbog toga „Parking -servis“ u saradnji sa lokalnom samoupravom pokušava da pronađe rešenje za izgradnju novih parking-mesta, a jedna od ideja je bila da se za ovu namenu uredi prostor nekadašnjeg preduzeća „Prokupac“ na Vencu Petra Bojovića broj 25.
- Površina placa nekadašnjeg „Prokupca“ je 2.830 kvadratnih metara i u vlasništvu je grada. Prema idejnom rešenju na ovom prostoru bilo bi izgrađeno upravo tih nedostajućih stotinak parking-mesta, s tim da bi postojala mogućnost i za izgradnju nadzemne garaže sa dodatnih 50-60 mesta za parkiranje- kaže Vulovićeva, i dodaje da zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa između grada i „Prokupca“ lokalna samouprava, kao vlasnik zgrade i zemljišta, mora sudskim putem da rešava ovu situaciju, pošto i stečajni upravnici propalog „Prokupca“ polažu pravo na isti objekat.

-Grad je imao najbolju nameru da ovaj posao obavi što pre, raspisao je i javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izabran je izvođač za izgradnju zatvorenog parkirališta na toj lokaciji, ali sudski proces je odložio razrešenje problema parkiranja na ovaj način – kaže Vulović, dodajući da je osim na Trgu Koste Trifkovića, zbog raznih infrastrukturnih projekata ovo JKP ostalo bez još 30 parking mesta širom grada.

Izgradnju i rekonstrukciju postojećih parkinga planira osnivač, odnosno lokalna samouprava i to u zavisnosti od sredstava koje je opredelio za tu namenu, a za unošenje kakvog-takvog reda u sve veće gužve na somborskim zakrčenim ulicama služi i dva specijalizovane vozila „pauk“. Kako kažu u JKP „Parking servis Sombor“ nepravilno parkirana vozila koja se najčešće „divlje“ parkiraju na zelenim površinama i trotoarima uklanjaju se isključivo po nalogu Komunalne ili Saobraćajne policije, pa tokom godine bude oko 130 ovakvih intervencija, kada vozila završavaju na depou službe JKP „Parking servis“ u Radišićevoj ulici.

Izvor: Dnevnik.rs

Top