Somborske vesti

U Somboru otvoren 44.međunarodni sajam peradarstva

Sombor je tradicionalno, poslednjeg vikenda u mesecu januaru, centar odgoja sitnih životinja, ne samo u Srbiji, Balkanu, nego u čitavom ovom delu Evrope.

Najstarija sajamska manifestacija 44. Međunarodni sajam peradarstva i Državni šampionat sitnih životinja Republike Srbije, kao i prvi memorijal prim. dr Zoran Parčetić – Nona svečano je otvoren danas u Gradskoj hali „Mostonga“ i trajaće do nedelje 26. januara. Otvaranju sajma prisustvovali su: Nenad Katanić pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, Ljiljana Tica, predsednica Skupštine grada Sombora, Igor Gromilović, predsednik Saveza odgajivača sitnih životinja Srbije i direktor ovog sajma, kao i brojni posetioci – ljubitelji sitnih životinja.

Sajam je i ove godine otvorio Nenad Katanić pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede koji se zahvalio organizatorima koji su uložili napor da više od 3.500 eksponata bude izloženo u Somboru, poželevši izlagačima da najbolji pobedi, da šampion bude šampion, a sudijama fer i pošteno suđenje.

Organizatorima i učesnicima se u ime grada Sombora zahvalio Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora koji je istakao da ima veliku čast da se obrati na 44. Međunarodnom sajmu peradarstva i prvom memorijalu Prim. dr Zoran Parčetić – Nona, koji je imao nemerljivo veliku ulogu u organizaciji i održavanju ove sajamske manifestacije:
„Svi mi znamo koliko je dr Parčetić uložio vremena i znanja da ovaj sajam izgleda onako kako izgleda danas, a ja sam siguran da će njegovi naslednici i Igor nastaviti njegovim stopama i ovaj Sajam iz godine u godinu podizati na još veći nivo, što su već dokazali i prilikom organizacije ovogodišnjeg sajma “ rekao je Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora.

Posetioci sajma kao i prethodnih godina biće u prilici da vide najkvalitetnije primerke u desetak izložbenih kategorija. Predstavili su se uzgajivači golubova, grlica, kanarinaca, egzota, ptica evropske faune, hibrida, tigrica, papagaja, agarponisa, prepelica i jerebica, kunića. Po prvi put posle desetak godina vraćena je teraristika i akvaristika. Ova peta sekcija osnovana je u čast pokojnog dr Zorana Parčetića a organizatori su sigurni da će upravo ova sekcija biti zanimljiva najmlađim posetiocima sajma. Svi učesnici kao i svake godine imaju samo jedan cilj, a to je da budu deo najveće manifestacije ove vrste na Balkanu.

Međunarodni sajam peradarstva u Somboru okupi svake godine nekoliko hiljada posetilaca i izlagača koji provedu tri nezaboravna sajamska dana. Poslednjeg dana sajma i ove godine pred halom će biti organizovana tradicionalna berza, koja okuplja brojne ljubitelje ptica i sitnih životinja sa teritorije Balkana.

Organizator, Društvo odgajivača sitnih životinja „Sombor1871“, uz podršku grada Sombora i ove godine pripremio je gostima brojna lepa iznenađenja.

Top