Somborske vesti

U Somboru održana tribina "Životna sredina - gde smo danas?"

U okviru projekta "Od edukacije do akcije", opštinski odbor Pokreta gorana Sombor je povodom obeležavanja Dana životne sredine organizovao tribinu pod nazivom "Životna sredina - gde smo danas?"

Stanje zemljišta u Vojvodini, edukacija u oblasti ekologije i održivog razvoja kao i pitanje da li smo došli do tačke ugroženosti, samo su neke od tema na tribini mladih gorana Sombora.

"Smatram da svest ljudi nije na dovoljnom nivou i da treba da se priča i mnogo više radi sa mladim ljudima. Stariji imaju izgrađeni svoj stav i mišljenje o tome, a mladi su ključ svega pa i ovog projekta i sa njima najviše treba pričati i raditi!" rekla je Vanja Pejić, učenica Srednje medicinske škole u Somboru

"Konkretno, divlje deponije nisu zaštićene, zagađuje se samim tim okolina, zemljište, voda, vazduh, pesticidi, saobraćaj..." ukazala je na prepoznatljive probleme životne sredine, Dajana Takač, učenica II razreda srednje škole, smer ekolog.

"Cilj ove tribine jeste da se mladima predoči koliko je bitna lična angažovanost svake osobe na zaštiti životne sredine!" naglasila je Ljilja Davidov, predsednica Pokreta gorana u Somboru.

Gosti tribine predstavili su rad svojih organizacija koje se profesionalno ili dobrovoljno bave unapređenjem životne sredine i na taj način utiču na svest mladih o značaju, zaštiti i unapređenju životne sredine.

"U Somboru ćemo iskoristiti priliku da podstaknemo mlade da shvate da imaju pravo na informaciju i da mogu da učestvuju u donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine", objasnila je Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra, Subotica

Nacionalni park Fruška Gora, specijalna dobra i parkovi prirode i kao mnogobrojna zaštićena prirodna dobra čine svega 7,5 odsto zaštićenih prirodnih dobara u Vojvodini.

"Naša želja da otkrijemo i ona preostala staništa i onu autohtonu prirodu i da još više zaštitimo. U Evropi je oko 10 odsto teritorije država koji se štiti a mi težimo da dostignemo taj postotak", istakao je dr Oliver Fojkar, Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode.

"30 odsto zemljine površine pod različitim uzrocima erozije jedan je od glavnih faktora gubitka zemljišta, u Vojvodini je erozija vetrom, što imamo priliku da vidimo kada duva košava", naglasio je dr Zoran Galić sa Istituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine.

Tribina je organizovana u okviru projekta "Od edukacije do akcije" Lokalnog akcionog plana koji je finansiran iz budžeta grada Sombora.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top