Somborske vesti

U Somboru 25.000 dimnjaka, a odžačara ni za dugme

Nasmešeni lik zagaravljenog odžačara je svojevremeno bio omiljena ilustracija novogodišnjih čestitki, simbolizujući ne samo radost i veselje, već i toplinu porodičnog doma, dok su deca iz generacije u generaciju bila babskim i roditeljskim pričama ubeđivana da hvatanje za vlastito dugme, u momentu kada ugledaju zagaravljenog čiku, sa lestvama i dimničarskom četkom o ramenu, donosi sreću cele sledeće godine.

Čestitke i „papirnu“ poštu su zamenili elektronski mejlovi, a kako, makar u Somboru, stvari stoje ni dugmad na dečijim jaknama nisu u opasnosti, pošto je u ovom gradu sve manje dimničara, mada za njima i te kako postoji potreba, pošto statistika govori da samo u gradu ima preko 10.000 aktivnih dimnjaka.

Mada je svojevremeno, pre pet godina, u lokalnom somborskom parlamentu čak i usvojena odluka kojom je jedno od ovdašnjih komunalnih preduzeća trebalo da počne da se bavi i dimničarskim uslugama, do ovoga nikada nije došlo, a ne pamti se ni da je ova odluka, koja se ispostavila kao mrtvo slovo na papiru, ikada poništena. Briga o ispravnosti dimnjaka pala je na somborsko preduzeće specijalizovano za čišćenje dimnjaka i kotlova „Odžačar“, koje ima samo tri profesionalna radnika i jedina čisti dimnjake u gradu i okolini.

Koliki je to posao govori podatak da na celom gradskom području Sombora, računajući sam grad i 15 okolnih sela, ima ukupno oko 25.000 dimnjaka. Prema rečima Zlaoslava Vranješa, direktora preduzeća i sudskog veštaka, da bi se ova usluga obavljala po zahtevima struke i propisima potrebno je da firma koja obavlja ove usluge ima makar 15 zaposlenih dimnjačara, ali još nije doneta gradska odluka o dimnjačarskoj službi.

- Zvanična grejna sezona samo što nije počela, pa bi zaista bilo potrebno što pre doneti ovakvu odluku, kako bi se uvelo više reda u celoj oblasti, ali ujedno i obavezali vlasnici dimnjaka da povedu daleko više brige o njima -kaže Vranješ, dodajući da bi tek tada „Odžačar“ mogao zadovoljiti potrebe održavanja dimnjačarske službe.

U situaciji odsustva bilo kakve zvanične i stručne kontrole većina varoških i seoskih dimnjaka je, po oceni Vranješa, u veoma lošem stanju zbog čega preti opasnost od izbijanja požara. Iako na području Sombora, ali i šire, na području Apatina, Kule i Odžaka nema dovoljno školovanih dimnjačara, u ovom preduzeću tvrde da bi mogli da osposobe nove radnike, kako za svoje, tako i za potrebe drugih, sličnih preduzeća. Jer, situacija je alarmantna, s obzirom na to da bez obučenih kadrova i bez odgovarajućih propisa o dimnjičarskoj službi, postoji realna opasnost da uskoro neće imati ko da obavlja dimnjačarske poslove.

- U Somboru postoji veliki problem sa odvođenjem dimnih gasova kod većine ložišta, jer su napravljena mimo propisa, a to ugrožava zdravlje ljudi - upozorava Zlaoslav Vranješ.- Ukidanjem Zakona o dimnjačarskoj službi, koji je jedino Vojvodina i imala, polako se gasi dimnjačarska služba. Stari odžačari odlaze u penziju i ukoliko se nešto hitno ne preduzme, jednostavno neće imati ko da radi.

U Somboru je danas sutuacija veoma loša, što pokazuje da su skoro 90 odsto dimnjaka zapušteni odnosno da se uopšte ne čiste ili se to radi nestručno, na vlastitu ruku, što stvara realnu opasnost od izbijanja požara, dodaje Vranješ, te savetuje sugrađanima da proveru i održavanje dimnjaka povere stručnim dimničarima.

Izvor: Dnevnik

Još vesti iz kategorije...

Top