Somborske vesti

U somborskoj bolnici nova oprema i smanjene liste čekanja

U somborskoj Opštoj bolnici ”dr Radivoj Simonović” poslednjih godina kažu da je urađeno mnogo po pitanju rešavanja višegodišnjih gorućih problema. Da bi se poboljšao zdravstveni status pacijenata podignut je nivo zdravstvene zaštite kroz nabavku nove i zamenu stare medicinske opreme, ulaganja u kadrove i infrastrukturu. Ističu da su u funkciji oba CT aparata i da za preglede nema listi čekanja kao što je to bilo ranije.

Somborska bolnica je od Pokrajinskog ekretarijata za zdravstvsto, resornog ministarstva i donacija od prošle godine obezbedila oko 150 miliona dinara koje je uložila u medicinsku opremu i infrastrukturu. Ističu, liste čekanja za dijagnostičke i terapijske procedure su manje, a u pojedinim službama ih nema, poput CT- skenera, ultrazvuka štitaste žlezde, adbomena, kolonoskopije i gastroskopije.

Dr Dragan Rastović, direktor Opšta bolnica “dr Radivoj Simonović” kaže: “Što se tiče liste čekanja za dopler krvnih sudova vrata gornjih i donjih ektremiteta bilo je 800 ljudi na listi čekanja. Međutim, nedavnom nabavkom aparata, ta lista čekanja se svela na 360 pacijenata, što je značajni pomak za mesec ili dva dana i radimo na tome da lista čekanja uopšte ne bude.”

U prethodne tri godine Pokrajinska vlada je izdvojila skoro dve milijarde dinara za građevinske i infratsrukturne radove za zdravstvene ustanove Vojvodine.

“Jedan deo radova je završen, a jedan deo je u toku. Međutim, izrađujući svu neophodnu dokumentaciju, nas tek čeka još dodatnih ulaganja u sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. U Zapadanobačkom okrugu trenutno radimo Zavod za javno zdravlje u Somboru, a to je objekat koji je star više od 80 godina i u koji nije bilo nikakvih ulaganja. Pokrajinska Vlada je za te namene izdvojila 20 miliona dinara. Međutim, vrhunac radova u Zapadnobačkom okrugu biće upravo sledeće godine, jer se završava projektna dokumentacija i kompletan idejni projekat za sombrosku bolnicu” ističe dr Zoran Gojković, Pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Gojković dodaje da će se od naredne godine raditi na bolnicama u Subotici, Senti, Kikindi i Zavodu za javno zdravlje u Pančevu, dok je bolnica u Pančevu već završena.

“Imamo problema što mladi lekari neće da rade u manjim sredinama, već čekaju da dobiju posao u gradovima. Najkritičniji je sremski okrug, tu nedostaje dosta lekara. ”

Za godinu i po dana somborska bolnica obezbedila je više od 25 aparata i medicinskih uređaja neophodnih za pacijente. Kažu, ulagaće se i u infratsrukturu.

Zgrada za plućne bolesti je stara oko 40 godina, a na mestu nje, ističu u bolnici, iduće godine počeće radovi i na izgradnji novog hiruškog bloka površine 8.000 kvadratnih metara.

“Najveći deo sredstava je uložen u obnavljanje dotrajale opreme i nabavku nove opreme koje do sada bolnica nije imala", kaže dr Dragan Rastović, direktor Opšte bolnice “dr Radivoj Simonović”.

Stekli su se uslovi za uvođenje nove procedure “stres eho”, još jedan ultrazvučni aparat sa dve sonde za potrebe službe radiologije i donirana je još jedna sonda, gde imamo uslove za uvođenje novih procedura u smislu biopsije širokom iglom. Stiže i endoskopska oprema za potrebe urološkog odeljenja što je značajno jer postojeća oprema nije obnovljena čak 30 godina”.

Đurđa Badovinac, glavna medicinska sestra Opšte bolnice kaže: “Od Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije uručen nam je sertifikat na maksimalnih sedam godina. To je bitan i važan dokument za našu ustanovu zato što on svedoči o rezultatima koji govore o visokim standardima i ocenama naše zdravstvene ustanove”.

Na somborsku bolnicu je upućeno oko 200.000 pacijenata, Zapadnobačkog okruga, godišnje se obavi oko 6.000 pregleda i uradi 8.500 dijagnostičkih snimanja.

Izvor: RTV

Top