Somborske vesti

Teško do stalnog posla u Somboru

U Somboru, prema podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, ima 17.937 zaposlenih. Stalno zaposlenje ima 12.688 Somboraca, a posao na određeno vreme 5.294. Ponuda poslova na neodređeno vreme danas je retkost.

Siguran i stalan posao - to oni, koji se danas zapošljavaju, mogu samo da žele, jer većina poslodavaca danas nudi zapošljavanje na određeno vreme.

"Teško je naći stalno zaposlenje. Tako reći ne može ga ni naći. Jedino nađeš neki posao na određeno vreme. Godinu dana, dve godine i onda otkaz", kaže Grga Baucki.

javni sektor uprava samouprava nacionalna sluzba zaposljavanje mladi kancelarija posao radna snaga pripravnik pripravnici radna mesta

"Teško jeste danas naći posao za stalno. To svi kažu, a i sam to znam. Nema danas posla nigde", priča Nebojša Cvetićanin

Dešava se i da poslodavci nalaze načina da stalno zaposlenim radnicima daju otkaz i nakon toga ih angažuju za rad na određeno vreme.

"Ja sam bila stalni radnik više od 30 godina i onda su počeli svaka dva meseca da menjaju naziv firme da bi dobijali otkaz, da nas ne osiguraju. A kada nemate stalni posao ne daju vam kredit u banci, nemate pravo na dozvoljeni minus", žali se Ljiljana.

"Do godinu dana, tri meseca, do dve godine. Kad god poslodavcu padne na pamet on otkaže ugovor o radu - da li je to korektno, da li je to pošteno, da li je to ljudski, da li je to moralno?", kaže Zoran Purić, predsednik Samostalnog sindikata Sombor.

"Uglavnom naša statistika kaže da se, nezavisno od toga da li se lice sa evidencije zaposlilo uz posredovanje ili bez posredovanja, uglavnom poslodavci odlučuju za rad na određeno vreme. Istini za volju moramo da kažemo da se svi ti zaposleni ne vraćaju kod nas na evidenciju, pa pretpostavljamo da su ostali zaposleni kod poslodavaca ili su raspoređeni na druge poslove", smatra Radomirka Žiža, načelnica Odeljenja NSZ Sombor.

A pravila nema, poslovi na određeno vreme nude se u svim delatnostima.

"Nema pravila, bilo da je usluga, proizvodnja, administracija, u zadnjoj deceniji dominira ponuda poslova na određeno vreme", kaže Žiža.

U Zapadnobačkom okrugu zaposlenih ima više od 37.000. Trećina njih radi na određeno vreme.

U Odžacima čak 40 posto zaposlenih nema stalni radni odnos.

Kada je reč o zaposlenima mlađim od 25 godina u Zapadnobačkom okrugu njih 1.510 radi na određeno, a tek 992 ima stalno zaposlenje.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top