Somborske vesti

Svečanost povodom uručenja auto sedišta za bebe: najmlađi su naš apsolutni prioritet

U svečanoj sali Skupštine grada Sombora danas (sreda, 12. juna) podeljena su auto sedišta za bebe. Ona ujedno predstavljaju poklon Saveta za bezbednost saobraćaja i grada Sombora. Sedišta su uručili gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i zamenik gradonačelnice, Antonio Ratković.

Izražavajući zadovoljstvo što su roditelji po poklon došli sa svojim mališanima i što danas u ovoj skupštinskoj sali imamo najlepše moguće predstavnike grada Sombora, gradonačelnica Dušanka Golubović je dodala:

“To su naše bebe, kojima ćemo ovom prilikom donirati 95 auto sedišta, a pet smo uručili već prvorođenim bebama na samom početku godine. Od ranije postoji ova praksa da grad Sombor i Savet za bezbednost saobraćaja ovako najlepše sarađuju: najčešće su to bile prvorođene bebe u jednoj kalendarskoj godini tako je bilo i ove godine, ali zahvaljujući našem Savetu koji je prepoznao značaj i važnost jedne ovakve opreme za našu decu, ove godine smo u prilici da izdvojimo i više sredstava i dodamo još devedesetpet, dakle ukupno stotinu sedišta”. Gradonačelnica je ovom prilikom izrazila nadu da će ova akcija postati redovna praksa.

Ovo je treća godina zaredom kako obavljamo ovu podelu – nastavio je zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

“Krenuli smo sa pet autosedišta, pa sa 20 i evo ove godine ukupno sto auto sedišta. Mi smo pre mesec dana usvojili i Strategiju o bezbednosti saobraćaja i usaglasili smo se da naši najmlađi učesnici u saobraćaju budu apsolutni prioritet. Sigurno da ćemo nastaviti i u budućnosti sa ovakvim akcijama – napomenuo je Ratković, istovremeno se zahvaljujući na ovako velikom odzivu.”

Branko Stamatović, načelnik Odeljenja za lokalnu samoupravu Agencije za bezbednost saobraćaja pozdravio je akciju grada Sombora koja će svakako doprineti bezbednosti dece. On je istakao da je u proteklih pet godine čak više od 7 hiljada dece zadobilo povrede u saobraćaju na teritoriji Srbije.

“ Ogroman je to broj, više od hiljadu petstotina dece zadobije povrede tokom jedne kalendarske godine, a 200 dece teške telesne povrede, razne vrste preloma, koje ostavljaju trajne posledice. Godišnje, 10-12 dece u Srbiji gine. U Somboru je taj podatak na sreću blaži, ali upravo ono što je za Sombor karakteristično, letnji meseci su najugroženiji, jun, jul, avgust, dakle period baš u koji smo ušli, pa od 105 povređenih mališana u Srbiji, 15-oro njih biva povređeno baš u Somboru, zato je veoma značajan ovaj dan kada smo se zajedno okupili i već od sutra, budimo pažljiviji u saobraćaju naročito kada su u pitanju naši najmiliji, najmlađi.“

Predstavnice Agencije za bezbednost saobraćaja potom su na „lutka-bebi“ demonstrirale pravilan način upotrebe auto sedišta za bebe.

Još vesti iz kategorije...

Top