Somborske vesti

Švajcarski kapital za oporavak fabrike akumulatora Sombor

Svojevremena perjanica somborskog industrijskog kompleksa, „Fabrika akumulatora Sombor“ (FAS) nakon perioda privatizacionog haosa, stečaja, konačne likvidacije i prodaje švajcarskoj kompaniji „Batagon“, po svemu sudeći, na dobrom je putu da povrati svoj značaj na domaćem i inostranom tržištu proizvođača akumulatorksih baterija.

Takav utisak je mogao da se stekne, nakon što je novi menayment, predvođen nedavno imenovanim novim generalnim direktorom, Darinkom Đuran, krajem protekle nedelje otvorio svoje kapije i za predstavnike medija, što se nije dešavalo u protekle dve decenije.

– Naša namera je da se kao fabrika čije se srce, proizvodnja, nalazi u Somboru predstavimo lokalnoj zajednici kao partner, spreman na saradnju zarad zajedničkog dobra – naglasila je Đuranova tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima lokalnih i nacionalnih medija koji imaju svoje predstavnike na području Sombora. Prema njenim rečima FAS ponovo radi, trenutno je nekih dvestotinak radnika zaposleno od kojih je 130 u pogonima, a na proizvodnim trakama ponovo su akumulatori prepoznatljivog brenda, predvođenog onim sa motivom crnog konja. Većina zaposlenih radnika bivši su radnici ove fabrike koji su se posle nekoliko godina vratili na posao koji u ovom trenutku podrazumeva izradu kako nekada svetski poznate linije akumulatorskih baterija „Black Horse“, tako i novih akumulatora pod imenom „Asian Horse” i „Tesla“.

– Trenutno imamo oko 200 radnika, a učinili smo sve da bismo našim zaposlenima stvorili uslove rada po evropskim standardima.Do kraja godine planiramo da uposlimo još toliko radnika, kako bismo uposlili sve proizvodne kapacitete – kaže Đuran, koja se nakon 17 godina rada u republičkim ministarstvima građevine i (prethodno) dijaspore, prihvatila odgovornog zadatka i okupila tim mladih i stručnih ljudi u novi menayment FAS-a. Ona dodaje da je firma kupljena iz stečaja, i to stranim kapitalom, te da su posle kupovine imali dosta poteškoća i nevolja, pre svega u pogledu kvaliteta konačnog proizvoda pošto je fabrika bila zapuštena a u procesu stečaja i likvidacije iz nje odnešeno sve što se moglo otuđiti.

– Uložili smo mnogo, remontovali smo mašine, sanirali ono što je uništeno, uspeli da vratimo opremu koju su lizing kuće u procesu stečaja odnele, naravno i dodatno modernizovali linije najsavremenijim mašinama koje će uskoro biti u funkciji.Ovih dana uređujemo upravnu zgradu, čije svečano otvaranje očekujemo za desetak dana, u kojoj će biti i moderan „šou rum“, ovih dana počinjemo izgradnju nove topionice, svi pogoni dobijaju novi sjaj...– kaže Đuranova, prema čijim rečima fabrika kojoj se našla na čelu trenutno dnevno proizvodi oko 3.000 akumulatora, što ne pokriva ni aktuelne zahteve tržišta, koje pored domaćeg čine i ona u Rusiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj....

Konačni cilj u prvoj fazi oporavka nekada dominantnog srpskog proizvođača akumulatora, koji se i na zahtevnom inostranom tržištu izdvajao pre svega optimalim odnosom kvaliteta i cene, je dnevna produkcija od 7.000 akumulatora. – U skladu sa dobrom praksom koja je i pre postojala, planiramo da uskoro u krug fabrike vratimo i servis za popravku akumulatora, a imajući na umu da se nalazimo u agrarnom kraju, poljoprivrednicima ćemo ponuditi kupovinu akumulatora na rate – najavila je Darinka Đuran, novi direktor Fabrike akumulatora Sombor.

Ekologija i društvena odgovornost

U skladu sa najstrožim evropskim standardima, prema rečima menaymenta koji je predstavila njena čelnica Darinka Đuran, povelo se računa i o zaštiti životne, pa i radne, sredine, ali i o društveno odgovornom poslovanju. U skladu sa tim samo u opremu usmerenu u zaštitu životne sredine uloženo je već preko jedan milion evra, a kao prvi korak društvene odogovornosti prema lokalnoj zajednici FAS je nekolicini somborskih ustanova, institucija i javnih preduzeća nedavno poklonio jedan broj svojih proizvoda, odnosno akumulatora.

Izvor: Dnevnik

Top