Somborske vesti

Staparci čuvaju običaj seče Badnjaka (VIDEO)

U selu Stapar kraj Sombora, do današnjih dana, ljubomorno se čuva običaj organizovanog odlaska i seče Badnjaka. Staparci, jašući na konjima kroz selo, paradno odlaze po Badnjak a potom, na isti način, vraćaju se u seosku crkvu.

Treba biti dobar momak u sedlu, kažu Staparci, da bi tri dana, od Badnjeg dana do drugog dana Božića, po staroj tradiciji i običaju Staparaca, slavio Hristovo rođenje. Staparci tako slave Božić od vajkada.

"Ja, eto, već pet godina učestvujem, održavam tradiciju. Naši preci su tako radili, pa sad, eto, i mi tako nastavljamo tako da održimo tradiciju. Dokle ćemo i kako ćemo - to ćemo videti! Okupimo se oko crkve, dođemo ovamo po Badnjak pa u crkvu da palimo Badnjak i onda krećemo po kućama, idemo i pevamo pesme božićne...", ispričao je barjaktar Danijel Novaković.

"Ja sam ovde, kako vidim, najstariji jahač. Tri dana ovde jašemo pa ko izdrži - izdrži, jer treba biti dobar momak i tri dana ovako u sedlu izdržati", kaže Svetislav Mrđanov.

Na mlađim Staparcima je, pre nego što stignu do sedla i konja, da božićne običaje čuvaju u ulogama vertepaša po čemu je takođe ovo selo jedinstveno.

"Mi smo vertepaši, idemo od kuće do kuće gde imamo svako svoju ulogu. S ulaskom u kuću pevamo, to je naša uloga, čestitamo Božić ljudima i donosimo sreću u kuću" objasnio je Miloš Abić.

Pravoslavna crkva i vernici u Staparu na Badnji dan obeležavaju još jedan događaj posebno značajan za selo.

"1925. godine su stigla četiri nova zvona u Stapar i na Badnji dan popodne je podignuto prvo veliko zvono a zatim i ostala tri. Od tog doba je ostao običaj da se na Badnje veče, uoči Božića, ljudi skupljaju u porti i zvoniku i da zvone u čast rođenja Bogomladenca Hrista i presvete Bogorodice koja je zaštitnica nas Staparaca, naših hramova i u znak sećanja na podizanje zvona hvam Vavedenja presvete Bogorodice u Staparu", objasnio je Dejan Milić.

I tako, četrdesetak veštih staparskih konjanika i ovog Božića će obilaziti svoje meštane, rođake i prijatelje i uz "Roždestvo" i zdravicu slaviti rođenje Isusa Hrista.

Izvor: RTV

Top