Somborske vesti

Spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću biće postavljen u Parku heroja

Dugo najavljivana ideja o podizanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Somboru, biće realizovana.

Kako pišu Novosti, posle skoro osam decenija spomenik će ponovo biti jedan od simbola ovog grada. Raspisan je konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja za spomenik koji su u proleće 1941. iz centra grada uklonili okupatori.

Parcela na kojoj se planira podizanje spomenika je Park heroja, odnosno prostor ispred Skupštine Sombora. Originalnu repliku monumentalnog dela Antuna Augustinčića nije moguće izraditi jer gipsani model, koji se čuva u galeriji u Klanjcu, u Hrvatskoj, prema informacijama Hrvatske autorske agencije, nije moguće upotrebiti za izradu kalupa. Zbog toga se traži novo idejno rešenje spomenika, postamenta, parternog uređenja platoa oko spomenika, kao i dekorativne rasvete.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da spomenik ne sme da bude kopija originalnog obeležja, ali je zato neophodno da istakne važnost lika i dela kralja Aleksandra i obeleži jednu značajnu istorijsku epohu.

Propisani su i kriterijumi za ocenjivanje konkursnih radova, a imenovan je petočlani žiri koji će ocenjivati ponude.

Odluka o podizanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću doneta je na inicijativu odbornika iz redova Srpske napredne stranke, a spomenik će biti plaćen iz "nižih nivoa vlasti".

Naime, kada je Skupština Sombora u maju 2018. godine usvajala odluku da se podigne ovaj spomenik, odbornik Đorđe Grujić je za govornicom izneo stav da bi spomenik trebalo podići novcem građana Sombora, a ne da se sredstva traže u Beogradu ili Novom Sadu.

Izvor: Novosti

Top