Somborske vesti

Somborski programeri zablistali na međunarodnom takmičenju

Četvoro srpskih takmičara koji su se plasirali u finale međunarodnog takmičenja u programiranju CODEIT, ostvarili su do sada najveći uspeh na ovom prestižnom nadmetanju, održanom ovaj put u Bugarskoj.

Okosnicu našeg tima činili su mladi Somborci. U seniorskoj konkurenciji, Aleksa Plavšić sa Računarskog fakulteta u Beogradu osvojio je treće mesto, dok je Duško Obradović, profesor somborske Gimnazije „Veljko Petrović“, bio četvrti. Viktor Lučić, učenik 4. razreda iste gimnazije osvojio je sedmo mesto, dok je u juniorskoj konkurenciji Srbiju predstavljao Nemanja Majski, učenik 7. razreda osnovne škole iz Sombora, koji je u finalnom takmičenju bio treći.

Rezultati koje su naši takmičari ostvarili, predstavljaju najveći uspeh srpskih timova na ovom tradicionalnom takmičenju. O kakvom uspehu je reč, svedoči i činjenica da je od ukupno 17 finalista u Sofiji, Srbija imala četiri predstavnika, a da se za mesto u finalu od oktobra do maja, borilo čak 183 učesnika iz 19 zemalja. I ovog puta, odlazak naših programera u Sofiju sponzorisao je Microsoft - Razvojni centar u Srbiji.

- Još jedan fenomenalan rezultat naših takmičara na jednom ovakvom prestižnom takmičenju, potvrđuje da zaista imamo mlade programere koji su među najboljima u svetu. Razvojni centar kompanije će nastaviti da podržava naše talentovane učenike i studente, jer verujemo da ulaganjem u njihovu budućnost, ulažemo i u budućnost čitave zajednice - kaže Tadej Kurepa, iz Razvojnog centra kompanije Microsoft u našoj zemlji.

Za Sombor je značajno da je kroz niz ovakvih takmičenja Gimnazija „Veljko Petrović“ dobila odobrenje resornog republičkog Ministarstva prosvete da otvori odeljenje za učenike posebno nadarene za programiranje.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top