Somborske vesti

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Sloga” zahteva disciplinski postupak protiv inspektora rada

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ podneće prijavu direktoru Republičkog Inspektorata za rad i zatražiti disciplinski postupak protiv inspektora rada iz Sombora Milorada Zrinića zbog nezakonitog tumačenja isplate solidarne pomoći u slučaju rođenja deteta u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“. Saopštenje Sindikata Sloga prenosimo u celosti:

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ podneće adekvatnu prijavu direktoru Republičkog Inspektorata za rad i zatražiti disciplinski postupak protiv inspektora rada iz Sombora Milorada Zrinića zbog nezakonitog tumačenja isplate solidarne pomoći u slučaju rođenja deteta u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“.

Zahtevamo reviziju našeg zahteva u toj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj direktor uporno odbija da isplati solidarnu pomoć, iako ga na to obavezuje Poseban kolektivni ugovor.
Želeći da se taj problem reši putem institucija, Sindikat “Sloga” se obratio inspektoratu rada, kako bi se u skladu sa ovlašćenjima intervenisalo i postupalo u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvo, koji je obavezujući za sve zaposlene u zdravstvu i koji je lično potpisao ministar Zlatibor Lončar.

Umesto da postupi u skladu sa nedležnostima, inspektor rada Milorad Zrinić je grubo narušio prava zaposlenih i otvoreno se stavio na stranu direktora Opšte bolnice u Somboru, dajući svoju ocenu u pisanom odgovoru sindikatu da “zaposleni ima pravo na solidarnu pomoć, ali poslodavac nema obavezu da tu solidarnu pomoć isplati”.

“Posle ovakvog odgovora mi otvoreno sumnjamo da u postupanju inspektora ima nepravilnosti u radu, mogućih koruptivnih elemenata, ili možda neznanja, što bi bilo najopasnije za struku i instituciju Inspektorata, jer uopšte nije jasno kako je inspektor rada zaključio da poslodavac “nema obavezu da solidarnu pomoć isplati„ - kaže predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ Predrag Đurić.

Đurić napominje da ovim putem želi da obavesti javnost da državni činovnici koje plaćaju građani Srbije ne rade u skladu sa Zakonom i na taj način nanose ogromnu štetu i građanima i državi.

Takođe je značajno istaći da ovo nije prvi slučaj da „Sloga“ podnosi ovakve zahteve i u drugim gradovima, da su oni rešeni pozitivno u skladu sa važećim propisima, i da su zaposleni uspeli da ostvare isplatu solidarne pomoći u slučaju rođenja deteta, ističe Đurić.

Top