Somborske vesti

Sindikat Sloga: Pregovori o minimalcu sve više imaju primese groteske i lakrdije

Sidnikat "Sloga" ocenio je da pregovori o povećanju minimalne cene rada u Srbiji za 2020. godinu između "takozvanih" reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i države kroz instituciju Socijalno-ekonomskog saveta (SES) "sve više dobijaju primese groteske, iskrivljene slike stvarnosti i opšte lakrdije u kojoj danas živimo".

"Povećanje minimalne cene rada koja bi navodno trebalo da bude za dve do tri hiljade dinara viša na mesečnom nivou u odnosu na sadašnju koja iznosi bednih 155,3 dinara (neto) po radnom času, nedovoljno je za puko preživljavanje, a kamoli za život dostojan čoveka", ističe se u saopštenju sindikata.

Ocenjeno je da "preživljavanje sve više izaziva zastrašujuća osećanja kod građana koji rade za minimalac, jer Srbiju posmatraju kao kavez iz koga treba što pre pobeći".

"Za ovakvo stanje je najodgovornija vlast koja živi u nadrealizmu i renesansi svojih 'zlatnih godina', praveći u svakom segmentu od države 'Versajsku palatu od stiropora', po idejama arhitekte kome je Potemkin očigledno uzor", smatra "Sloga".

Upućen je poziv Savezu samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost" da "preispitaju svoju ulogu 'statista' u SES-u, budući da svojim učešćem u pregovorima daju legitimitet vlastima i poslodavcima da unazađuju prava i socijalni standard radnika".

Još vesti iz kategorije...

Top