Somborske vesti

Simpozijum o demenciji u Gerontološkom centru u Somboru

Oktobar, posvećen brizi o starim osobama, u somborskom Gerontološkom centru prilika je da ova ustanova socijalnog staranja bude domaćin trećem po redu simpozijumu medicinskih sestara i tehničara u gerontologiji.

Prema rečima Zorana Drče, direktora Geronto-centra u ovom gradu, u stručnom delu simpozijuma koji u procesu kontinirane i obavezne edukacije radnika u zdravstvu „nosi“ četiri boda, aktivno učešće su, prezentujući kolegama svoje radove, uzeli i stručni radnici ove somborske ustanove koja u samom gradu raspolaže sa dva objekta.

- Ovaj simpozijum medicinskih sestara i stručnih radnika u sferi socijalne zaštite, konkretnije gerontologije, odlična je prilika za razmenu iskustava na temu demencije koja je sve zastupljenija u populaciji korisnika naših usluga.- pojasnio je Drča, koji se nalazi na čelu ustanove koja je, zahvaljujući sredstvima obezbeđenim iz buyeta AP Vojvodine, pravo gradilište.- Naše kolege iz gotovo svih sličnih ustanova imaju priliku da se na ovom simpozijumu upoznaju i sa delatnošću Visoke škole socijalnog rada iz Beograda, koja se, između ostalog specijaloizovano bavi i edukacijom u oblasti gerontologije, na čemu smo im zahvalni.- pojasnio je Drča.

Prema rečima Vere Pešić, strukovne medicinske sestre koja koordiniše rad svih vojvođanskih podružnica gerontološke sekcije Udruženja medicinskih sestara i tehničara, a koja je ujedno i glavna medicinska sestra u Gerontološkom centru u Bačkoj Palanci, tema simpozijuma održanog u petak u Somboru, „Živeti sa demencijom“, jedna je od najaktuelnijih kada je u pitanju ovaj vid socijalne zaštite.

- Potreba za ovakvim edukacijama, pored naše zakonske obaveze, uzrokovana je pre svega zastrašujućim statistikama koje govore da na svetu svake tri sekunde po jedna osoba oboli od demencije, što sasvim očigledno povećava i broj naših korisnika koji se suočavaju s ovakvim oboljenjima.- kazala je Pešić, dokumentujući taj planetarni fenomen podatkom da je u ustanovi u kojoj i sama radi u poslednje vreme čak za 20 odsto povećan broj korisnika koji oboljevaju od demencije.- Kako je zdravstvo samo deo socijalne zaštite, na današnjem simpozijumu pridružile su nam se kolege drugih struka iz 15 ustanova. Primetno je da se, zahvaljujući otvorenosti nadležnih pokrajinskih i republičkih organa za ovaj problem, u gerontološkim centrima sve češće otvaraju i odeljenja specijalizovana za korisnike koji pate od demencije. Time se ne samo destigmatizuju oboleli od demencije, već se i ruše svojevremene krute podele na ustanove takozvanog otvorenog i zatvorenog tipa, pa su tako odeljenja za obolele od demencije nedavno otvorena i u gerontološkim centrima u Bečeju, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi... - posvedočila je Vera Pešić.

Radovi gotovi do kraja godine
Seminar medicinskih sestara i tehničara sa temom „Živeti sa demencijom“ održan je u novoj i proširenoj sali tokom aktuelne rekonstrukcije somborskog Gerontološkog centra i namenjenoj upravo ovakvim okupljanjima. Do kraja meseca trebalo bi da bude završena obnova stacionara u objektu na Apatinskom putu koji je izgoreo prošle godine. Prema rečima direktora Zorana Drče u toku su i završni radovi na izgradnji takozvane „tople veze“, odnosno zatvorenog koridora koji povezuje dva krila objekta geronto centra na Prvomajskom bulevaru, nakon kojih će otpočeti i faze radova na vešeraju i kuhinji koji bi trebalo da se završe do kraja godine.

Izvor: Dnevnik

Top