Somborske vesti

Ručni radovi somborskih žena u Vojvođanskom salonu

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović danas je prisustvovala otvaranju Vojvođanskog salona u zgradi Vlade Vojvodine.

Zidove Vojvođanskog salona krase ručni radovi žena lokalnih zanatskih udruženja iz Sombora, Sremske Mitrovice, Inđije, Pančeva, Odžaka i Beograda, a rađeni su u starim tehnikama veza, zlatoveza, necane čipke i tkanja.

Ovo je drugi salon te vrste Srbiji u kome su izloženi ručni radovi koje su radile žene uključene u „Etno mežu“. Od danas će gosti u Pokrajinskoj Vladi moći da vide tradicionalne radove koji su deo kulturne baštine Vojvodine.

„Ovo je zajednička inicijativa koju pomažu ne samo ministarstva i Pokrajinska Vlada, već i brojne lokalne samouprave. Mnogi naši strani gosti su ovim proizvodima oduševljeni. Mi kroz tu zajedničku akciju otkupljivanja i uručivanja, kroz protokolarne poklone, pomažemo razvoj naših sela od Sombora do Pirota. Mnoge nove sredine se uključuju u akciju i ona će kroz godine biti sve značajnija i važnija za očuvanje našeg nasleđa“ poručio je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović.

Svečanom otvaranju Vojvođanskog salona prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

„Presrećna sam zato što ste se priključili jednoj velikoj inicijativi koja traje već više od dve godine, a to je inicijativa da uposlimo najmanje 1000 žena iz ruralnih područja koje su najugroženije kada govorimo o ekonomskoj samostalnosti. Mi smo do današnjeg dana, zahvaljujući svemu ovome što smo uradili do sada, zaposlili oko 600 žena. Drago mi je što je ovo način da pokažemo i sačuvamo sve ono što su naše vrednosti, da pokažemo celom svetu šta smo mi to radili i šta možemo da uradimo, a sa druge strane da uposlimo žene“ rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

„Nadamo se da će ovaj Salon od danas svim zvaničnicima koji budu imali sastanke sa predsednikom Mirovićem i pokrajinskim sekretarima slati važne poruke koje su sadržane u ovim eksponatima. To su poruke o značaju očuvanja kulturnog nasleđa, poruke multikulturalnosti, tolerancije i rodne jednakosti, što su evropske i građanske vrednosti koje se vekovima neguju na ovim prostorima“ istakla je ovom prilikom izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Top