Somborske vesti

Reciklažni centar u Somboru: Čiste, ali i zarađuju

Učinak zaposlenih u reciklažnom centru u Somboru. Lane sakupili i razvrstali 700 tona otpada

RECIKLAŽNI centar u Somboru prošle godine organizovao je sakupljanje oko 700 tona ambalažnog otpada, od čega, oko 400 tona PET ambalaže, a oko 200 tona sakupili su građani.

Inače, ovaj centar u Somboru pušten je u rad 2012. i zapošljava samo osam radnika. Njegova izgradnja u okviru akcije "Očistimo Srbiju" koštala je 45 miliona evra.

Prema rečima Nikole Pajića, direktora JKP "Čistoća", u ovom centru ne obavlja se prerada već samo razvrstavanje otpada, odnosno, presovanje i njegovo pakovanje. Kapacitet postrojenja je devet tona otpada dnevno.

Najviše reciklažnog otpada "Čistoća" preuzima od preduzeća. Terenska služba odlazi po reciklažne sirovine samo ako su to veće količine, na primer, više od 200 kilograma. Ima slučejava da i sami građani donose otpad. U tom slučaju, on se meri i isplaćuje.

U somborskom Reciklažnom centru, koji radi od 7 do 14 časova, otkupljuju se PET ambalaža, plastične gajbe, stolice, burad, folije, papir i karton, staklo i tetrapak. Reciklirani otpad zatim prodaju velikim prerađivačima, kojih u Srbiji ima više. Od zarađenog novca plaćaju radnike i troškove postrojenja. Osim toga, ambalažni otpad "Čistoća" uzima sa gradske deponije Rančevo, na periferiji Sombora.

Staklena ambalaža iz kafića, restorana, kafana, veoma često u velikim količinama zajedno sa komunalnim otpadom završava na deponiji, pa radnici "Čistoće" imaju više posla da staklo odvoje od ostalog otpada, papira i tekstila. Tako ovo preduzeće životnu sredinu očisti od otpada i zaradi.

Somborska "Čistoća" uštedela je 66,36 tona ugljen-dioksida za globalnu klimu. Nedavno je srpska kompanija SEKOPAK, kao generalni operater ambalažnog otpada, dodelila ovdašnjoj "Čistoći" sertifikat za prikupljanje ove vrste otpada.

CENE OTKUPA

- KILOGRAM PET ambalaže (providne flaše) plaća se 28 dinara, kartona 4,5 dinara, tvrde plastike - gajbe 20, aluminijskih konzervi 50, a ambalažnog stakla i tegli jedan dinar po kilogramu. Isplata je narednog dana po prijemu ambalaže - navodi Jasmina Siječanj, blagajnica Reciklažnog centra.

Izvor: novosti.rs

Još vesti iz kategorije...

Top