Somborske vesti

Rast cena nekretnina pogurao somborsku novogradnju

Paradokslano, dok se nastavlja trend depopulacije, odnosno smanjenja broja stanovnika, na zapadu Bačke cene kvadrata stanova u novogradnji nalaze se u blagom, ali konstantnom rastu.

Ova činjenica je u Somboru uslovila i porast broja investitora u stanogradnji, koji se, zahvaljujući aktuelnom Generalnom planu koji im je to omogućio, sve češće odlučuju za gradnju višespratnica u samom centru grada.

Mada Somborci, generalno, ne gledaju previše blagonaklono na nicanje novih višespratnih zgrada u samom srcu grada, koji bi kao ambijentalnu celinu trebao da štiti za to nadležan Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika, samo u prvoj polovini ove godine izdato je pet dozvola za gradnju, sa novih 90 stambenih jedinica i dvadesetak lokala, čija bi ukupna površina bila čak 11.000 kvadratnih metara.

Kao i svaka roba, tako i novi stanovi u Somboru imaju svoju cenu koju diktira tržište, pa je veća potražnja samo jedan od razloga što cene novoizgrađenih stanova u ovom gradu polako, ali sigurno rastu. Trenutno se na samom obodu najstrožeg centra grada završava zgrada čiji je investitor lokalni vlasnik lanca prodavnica mešovite robe i u kojoj je kvadratni metar stana 850, a lokala čak 1.000 evra, što je cena nezabeležena u ovom milenijumu. Ima doduše i nešto jeftinijih kvadrata koji se i danas grade unutar četiri glasovita somborska Venca, pa se ipak može reći da je prosečna cena nekih stotinak evra niža, koja dodatno može pasti za pet odsto ukupne cene, ukoliko se dogovor s investitorom postigne pre početka gradnje.

Inputi su sve veći, materijal, energenti... a možda je to najvidljivije kod radne snage, koje je sve manje, tvrdi jedan od većih investitora, koji je pristao da pojasni stanje na ovom tržištu uz uslov vlastite anonimnosti.

Kako je dodao, kvalitetni majstori su odavno otišli put zapadne Evrope, njima su se pridružili i ovi priučeni, pa danas ni za dnevnicu od 35 ili 40 evra ne možete naći kvalifikovanog zidara, armirača, tesara ili stolara.

Pri tome, takse za uređenje građevinskog zemljišta su svake godine sve više, ali makar danas, nakon uvođenja sistema elektronskog podnošenja zahteva, ne morate dugo da čekate na dozvolu za gradnju, što se rešava unutar mesec dana, kaže naš sagovornik.

Ovom somborskom preduzetniku poznato je da velikom broju Somboraca nije preterano drago što se zidaju višespratnice u arhitektonski starom, strogom centru grada, ali kaže da se zida po pravilu, na placevima odavno zapuštenih i urušenih kuća.

Za razliku od drugih gradova, Sombor nema problem sa kapacitetima vodovoda, kanalizacije ili elektromreže, što zbog toga što se i u vreme infrastrukturne izgradnje računalo na daleko veći broj stanovnika, što zbog toga što se tada postojeći broj stanovnika dodatno i smanjio, ukazuje ovaj somborski investitor.
Iz somborskih agencija za promet nekretnina potvrđuju da se u poslednje vreme novogradnja preselila sa nekada najatraktivnijeg dela grada, Nove Selenče, na uži deo Sombora oivičen saobraćajnicama nazvanim po srpskim vojvodama iz Prvog svetskog rata, ali i ulice koje se ulivaju u centar najzelenijeg srpskog grada.

Potražnja za novim stambenim jedinicima konstantno raste, pa su delimično izmenjeni standardi po kojima se traži novi krov nad glavom, potvrđuje nam Itana Lalić iz ovdašnje Agencije za nekretnine „Mirna RM“ koja posluje na somborskom tržištu četvrt veka.

Danas su naši klijenti za nove kvadrate najčešće mladi bračni parovi, zaposleni ili u državnom, javnom sektoru ili u pojedinim, bolje stojećim somborskim kompanijama, kojima visoko obrazovanje obezbeđuje bolje pozicije i nešto veće zarade, pa samim tim i bolji kreditni rejting u poslovnim bankama, kaže Itana Lalić, naglašavajući da se najčešći upiti ovakvih klijenata za kupovinu stana u novogradnji odnose na stambene jedinice površine od 55 do 80 kvadratnih metara, dok jednosobne stanove manje kvadrature kupuju stariji Somborci, obično nakon smrti jednog od supružnika, posle čega prodaju porodične kuće i sele se u stanove lakše za održavanje.

Seoske kuće za bagatelu
Dok cene stanova u novogradnji rastu, porodične kuće u samom gradu, ali pogotovo u okolnim selima se prodaju, najčešće bezuspešno, za bagatelu. Tako se u obližnjoj Kupusini, doduše selu apatinske opštine, odlično održavana kuća sa ekonomskim dvorištem i prostranom baštom može kupiti i za svega 10.000 do 15.000 evra.
Neslavni rekord drži Riđica najudaljenije selo somborskog atara na smoj granici sa Mađarskom u kojoj se do sasvim solidnog krova nad glavom dolazi i za sume manje od 5.000 evra.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top