Somborske vesti

Radovi s foto - safarija na izložbi u Somboru: Objektivima lovili lepote Bačkog Monoštora

 Izložba fotografija „Bački Monoštor- Biser Gornjeg Podunavlja” otvorena je u utorak uveče u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić” u Somboru.

Reč je o radovima nastalim tokom fotografske kolonije koja se održava u ovom vojvođanskom selu i njegovoj okolini. Povod za pokretanje foto-safarija je da se javnost bolje upozna sa činjenicom da je Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje” u junu 2017. godine proglašen za deo UNESKO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje”, a samo selo Bački Monoštor, je biser ovog rezervata.

Inicijator kolonije je čuveni novosadski fotograf Jaroslav Pap, a učesnici su profesionalni fotografi iz Foto asocijacije Vojvodine. Do sada je kolonija održana dva puta, prošle i pretprošle godine, s ciljem da se afirmiše vizuelno stvaralaštvo uz pomoć fotografije, ali i promocija i očuvanje kulturne baštine lokalnog stanovništva i prirodnih bogatstava Bačkog Monoštora.

Četrnaest fotografa je tokom tri dana svojim objektivima „lovilo” živopisne portrete, predele i pejzaže Bačkog Monoštora i okoline. Ekipu iz Novog Sada činili su predsednik Foto asocijacije Vojvodine Darko Dozet, Slađana Pantelić, Snežana Lerh, Jaroslav Pap, Goran Mulić, Robert Getel, Nenad Mihajlović i Radivoj Hadžić, a pridružili su im se i Somborci, članovi Foto kino i video kluba „Rada Krstić”: Petar Zambo, Lidija Andrejev, Dušan Kozoderović, Ištvan Virag i Jovan Đikić, kao i samostalni autor Goran Barać.

Fotoreporter „Dnevnika” Radivoj Hadžić kaže da je u foto- safariju učestvovao i zbog druženja u živopisnom prostoru Bačkog Monoštora.

-Bili smo i na obali Dunava, u šumama, ali je jedan deo činila i svečana misa tokom koje je puno meštanki bilo obučeno u njihove živopisne narodne nošnje koje smo takođe fotografisali - kaže Hadžić, koji se na izložbi predstavio fotografijama jata gusaka, nošnjama meštanki Bačkog Monoštora, ali i fotografijom prozora koji je čuven kao scena iz filma „Skupljači perja”, koji je sniman u ovom mestu, u delu romskog naselja.

Urednik fotografije lista „Poljoprivrednik” Goran Mulić kaže da su se fotografi trudili da im se fotografije ne poklapaju, jer su zajedno obilazili Bački Monoštor i okolne predele.
- Kad smo pravili izložbu gledali smo da fotografije budu što raznovrsnije i po temi, čak da ne budu slične. Svako je tražio svoju impresiju u tom momentu- kaže Mulić na čijim se fotografijama može videti sletanje labuda na vodu, magarci pored Dunava, ali i prelepe nošnje žena Bačkog Monoštora.

Prema njegovim rečima, u Bačkom Monoštoru se svake godine održava manifestacija u čast datuma kada je selo spašeno za vreme Drugog svetskog rata. Meštani su se krili u crkvi dva dana, gde su molili kako bi sačuvali živote, a na taj način i samo selo. Taj datum selo slavi kao praznik.

- Jedna od fotografija iz okoline crkve koja se može videti na izložbi je i moja slika, a žene imaju izuzetno živopisne nošnje i dosta mladih ide u crkvu- primećuje Mulić.
Bački Monoštor osim jedinstvene prirode krasi autentično kulturno nasleđe koje se ogleda u mnogim izvornim običajima, folkloru, jeziku, tradicionalnim narodnim nošnjama, hrani i muzici, koje traju više od 200 godina.

Izložba će u Somboru biti otvorena narednih mesec dana, a novosadska publika je već imala priliku da je pogleda u Muzeju grada Novog Sada.

Knjiga kao nastavak izložbe

Fotoreporter „Tanjuga” Jaroslav Pap kaže da je izložba važna, jer je iz ugla profesionalnih fotografa prikazana raznolikost ne samo prirode, već i običaja Bačkog Monoštora, ali i ljudskih života.

- Izložbu proširujemo radovima naših kolega iz inostranstva, tako da možemo da vidimo i njihovu percepciju, a to je važno jer je ovaj deo proglašen i za Specijalni rezervat prirode od UNESKA pre dve godine. Na izložbi sam se predstavio fotografijama životinja i pejzaža, a svojim kolegama prepustio da slikaju živopisne narodne nošnje - kaže Pap. - Sa ovom izložbom priča nije gotova, pokrićemo i zimski period, kao i proleće i jesen, projekat ćemo raditi sigurno još godinu i po, dve godine, nakon čega će biti objavljena knjiga fotografija Bačkog Monoštora.

Izvor: dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top