Somborske vesti

Radionica Biram francuski u Somboru

Kada je pre više od tri decenije u Somboru organizovano Društvo srpsko-francuskog prijateljstva, pre svega zahvaljujući entuzijazmu čuvenog Emila Brajdića, veliki broj Somboraca uključio se u njegov rad što je rezultiralo povećanim interesovanjem ovdašnjih žitelja i za učenje francuskog.

Rad ovog društva je usled smrti svog osnivača poodavno zamro, ali su plamen frankofonije preuzeli, kao svojevrsni „čuvari vatre“ u ovdašnjim osnovnim i srednjim školama prosvetni radnici. Tako je i u OŠ „Avram Mrazović“, u kojoj učenici od 2003. godine kao drugi strani jezik uče upravo francuski, nastavljena saradnja sa Francuskim institutom.

Nedavno je organizovana i radionica „Biram francuski“, za koju su gosti i ujedno voditelji radionica, Lise Lemoine, Sophie Ramakistin i Simon Sćoonbroodt odabrali aktivnost „Sve boje i zastave Francuske”. Na ovu temu radili su sa učenicima četvrtog razreda, koji su kroz igru i smeh učili, pogađali, pamtili, boje, zastave, čak i nazive zemalja u kojima se govori francuski.

Ove školske godine su na poziv za saradnju vrata svojih učionica otvorile učiteljice Tatjana Kolar, Natalija Pavkov, Sonja Orlić i Sofija Dubravac. Njihovi učenici su tako imali priliku da se upoznaju sa francuskim jezikom pre ulaska u peti razred i da steknu orijentacionu sliku kako bi to moglo da izgleda. Učiteljice su takođe bile u učionicama kao moralna podrška đacima. Kako kažu, reakcije posle radionica su najbolji dokaz koliko su bile uspešne i koliko su se svidele učenicima.

- Budući da ovakav vid učenja, druženja i saradnje doprinosi svima, trudićemo se da nastavimo i dalje ovako - prenela je koordinatorka Biljana Štrbac, nastavnica francuskog jezika.

Izvor: Dnevnik.rs

Top