Somborske vesti

PREMIJERA "TARTIFA" U SOMBORU Igor Vuk Torbica: Vođu stavlja ispred dece, žene, poziva. Zvuči poznato?

Molijerova drama "Tartif" u režiji Igora Vuka Torbice premijerno će biti odigrana večeras od 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Somboru.

Predstava je rađena u koprodukciji NP u Somboru i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu te je premijera u potonjem pozorištu zakazana za utorak, 19. februara na Sceni "Pera Dobrinović". Autorski projekat Torbice u osnovi je zadržao strukturu i likove Molijerove komedije, ali je tekst novi, bitno osavremenjen, nastao tokom rada reditelja i glumaca.

Igor Vuk Torbica za "Blic" kaže da je u pitanju zapravo jedna kombinacija Molijerovog Tartifa i improvizacije na likove koje su odlučili da promene u nekim pogledima. Jednako tako i montiranje Molijerovog teksta u jednu misaono sličnu ali novu celinu činili su sve da postignu ono nužno za teatar, ovde i sada.

- Današnje vreme donelo je sa sobom i neke nove izazove, vera i religija nije ono čime nas Tartif drži poslušnima, on se koristi demagogijom, crpi iz naših slabosti, obležava nas krivicom, iskorišćava naše mane i tabue, kako bi nas ucenio da ne činimo ništa, da ostanemo u strogom okviru građanske poslušnosti, taj Tartif je svaki dan sa nama, u našim dnevnim i spavaćim sobama, sa nama za stolom dok ručamo, on je neizbežan i mi svi dobro znamo ko je on, makar i ne izgovarali njegovo ime naglas! Vreme je dakle Tartifu dodalo ne toliko jednostavan pristup temi i jednu gorku ozbiljnost posledica trpljenja Tartifa u našim životima - rekao nam je Torbica.

Imućni Orgon, glava kuće u ovom komadu, tipičan je predstavnik francuskog građanskog društva iz 17. veka, njegova kuća je središte događaja javnog života.

Koliko se i do koje mere nešto promenilo do danas? Torbica za svog Orgona kaže da je sveprisutan, muškarac u srednjim godinama, koji je izgubio vlastitu stabilnost i samopoštovanje.

- On zapomaže za svojim ugroženim patrijarhatom koji sam ne može da sprovede, pa onda bira da slepo veruje u simboličnu dominaciju vođe na kojeg je potrebno ugledati se. Zbog toga, spreman da zadovolji vođu, on njega stavlja ispred dece, žene, poziva, svih materijalnih dobara i zdrave logike odgovornog građanina. Zvuči poznato? - postavlja pitanje mladi reditelj.

Na opasku da možda nije imao problema kao Molijer koji je svog "Tartifa" jedva postavio na pozorišne daske, te je zabranjivan i cenzurisan, kao i da se nikad ne zna ko vodi u toj borbi umetnosti i cenzora, Torbica replicira:

- Ko kaže da nemam problema? Ko god da vodi, mi ćemo na kraju pobediti!

U predstavi igraju Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša. Scenograf predstave je Andreja Rondović, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, a kompozitor Vladimir Pejković.

Izvor: Blic

Još vesti iz kategorije...

Top