Somborske vesti

Prečica do Luke Apatin

Pokrajina prepoznala strateški značaj puta od Sivca do Stapara kod Sombora. Gradnja počinje u staparskom ataru, gde je završena eksproprijacija njiva

DO kraja godine počeće izgradnja puta od regionalnog značaja između Sivca u opštini Kula i Stapara na području Sombora. To je najavio predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović. Asfaltni put će direktno spojiti dva sela, koja su dosad bila povezana nekategorisanim atarskim putem u dužini od 12 kilometara. Auto-putem od Sivca do Stapara sada se prelazi 37,5 kilometara, preko Kljajićeva i Sombora.

- Pokrajina je prepoznala strateški značaj puta Sivac - Stapar kao kraće relacije za teretni saobraćaj do buduće Luke Apatin. Put će doprineti da kroz Sivac, Kljajićevo, Sombor i Stapar prolazi znatno manje teških vozila, što će sačuvati od oštećenja ulične kolovoze - istakao je sekretar MZ Sivac Boban Damjanović.

Dve trećine puta biće u kulskoj opštini, a trećina u ataru Grada Sombora. Put će početi da se gradi od Stapara, gde je završena eksproprijacija poljoprivrednog zemljišta i isplaćena nadoknada vlasnicima. Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je potpisala ugovor kojim je pokrajinska vlada opredelila 150 miliona dinara za sufinansiranje izgradnje puta Stapar - Sivac.

- Još pre više od deceniju, Staparci su zatražili da se izgradi put ka Sivcu, pa je MZ za taj posao uradila projektnu dokumentaciju, koju smo pre dve godine predočili gradonačelnici Sombora. Ona je podržala projekat, s kojim je upoznala predsednika Vlade APV, i zahvaljujući njima biće realizovana velika investicija - naglasila je sekretarka MZ Stapar Ljiljana Đurišić.

Prema njenim rečima, put Stapar - Sivac sprečiće uništavanje kolovoza i nanošenje blata u ulicama Marka Kraljevića i Miloša Obilića tokom transporta repe u crvenačku fabriku. Uz to će Staparcima omogućiti bolju vezu do Novog Sada, uključivanjem na međunarodni auto-put E-75.

Izgradnja puta će, napominje Damjanović, početi od Sivca dogodine, jer eksproprijaciju zemljišta u ovdašnjem ataru otežavaju složeni imovinsko-pravni odnosi. Vlasnici se obeštećuju po cenama od 140, 125 i 115 dinara po kvadratnom metru za zemljišta prve, druge i treće klase.

Atarskim putem se od Sivca do Stapara dosad išlo preko zaseoka Mali Stapar, a novi put će biti tri kilometra duži, jer će polaziti od Velikog mosta na VBK do ekonomije "Veprovac" i odatle skretati desno ka Staparu. Asfaltni put će biti udaljen od Malog Stapara kilometar, ali će Opština Kula izgraditi krak i povezati ga sa ovim turističkim naseljem.

OJAČAVANjE MOSTA ZA TERETNjAKE

NA put Sivac - Stapar stupaće se sa regionalnog auto-puta kroz glavnu ulicu u Sivcu preko Velikog mosta, koji će biti rekonstruisan i znatno ojačan, jer će morati da izdrži velika teretna vozila, teža od poljoprivredne mehnizacije, za čiji je odlazak do njiva dosad služio.

Izvor: novosti.rs

Još vesti iz kategorije...

Top