Somborske vesti

Počela 55. akcija "mesec čistoće" u Somboru

 

U Somboru je, 3. aprila, počela akcija „Mesec čistoće“, koju sprovodi Javno komunalno preduzeće „Čistoća“, uz budžetsku podršku lokalne samouprave.

Akcija je ove godine započela na Bukovcu, prigradskom naselju i trajaće narednih četiri, do pet nedelja u zavisnosti od količine otpada koju građani iznesu na ulice.

Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice i Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicije, sa direktorom JKP „Čistoća“ Nikolom Pajićem, danas su posetili Bukovac i na terenu zatekli dežurnu ekipu.

Zamenik gradonačelnice se zahvalio radnicima koji su uključeni u akciju i istakao značaj akcije koja se realizuje već 55 godina zaredom.

„Akcijom će biti obuhvaćeno 350 gradskih ulica, a kada se akcija u Somboru završi biće organiziovan „Mesec čistoće“ u naseljenim mestima. Građani će moći sav otpad koji nije kućno smeće da iznesu, a biće sanirane divlje deponije koje se nalaze i u gradu i naseljenim mestima“, rekao je Ratković.

Prema rečima direktora „Čistoće“, tokom prvog dana akcije prikupljeno je 720 m/3 otpada.

„To su uobičajene količine otpada unazad nekoliko godina, što znači da su građani navikli da u rano proleće čiste svoje domaćinstvo i svoje dvorište. Kada završimo sa akcijom u gradu, krenućemo u naša sela u kojima ovu akciju sprovodimo četiri godine“, rekao je Pajić i pozvao građane da u narednih mesec dana izbace sve ono što im ne treba.

Pajić je još dodao da se tokom akcije u gradu prikupi oko 10.000 m/3, a u selima oko 6.000 metara kubnih raznog otpada.

„ U selima se akcija odvija uz pomoć kontejnera od 5m3 koji se postavljaju u ulicama. Međutim, u selima građani još uvek ne prepoznaju ovu akciju kao u gradu, i u narednom periodu ćemo sa kompanijom „Sekopak“ naročito u selima, promovisati reciklažu i izvoz kabastog otpada. Građani u okviru „Meseca čistoće“ mogu da iznesu bukvalno sve – nema nikakvog ograničenja ni u količini, ni u vrsti otpada“ istakao je Pajić.

Još vesti iz kategorije...

Top