Somborske vesti

Pedeset žena godišnje potraži pomoć u somborskoj Sigurnoj kući (VIDEO)

O porodičnom nasilju se sve više svakodnevno govori, jer je od početka godine od nasilnika i zlostavljača život izgubilo više od 30 žena. Kampanjama, poput "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", podstiče se osnaživanje žrtava porodičnog nasilja da prijave nasilje, dok ne bude kasno.

U Sigurnoj kući u Somboru kažu da do 50 žena godišnje prođe kroz podršku ove institucije i poručuju da je važno da žena pozove telefon Sigurne kuće, koji je dostupan 24 časa.

"Uglavnom me je gurao po kući, šutao, udarao i vređao u prisustvu našeg maloletnog deteta ne obraćajući pažnju na to da li on plače i kako sve to doživljava što se između nas dvoje dešava", reči su žrtve porodičnog nasilja iz Sombora.

Ovako počinje priču Somborka, koja je fizičko i psihičko nasilje trpela poslednje dve godine braka. U Sigurnoj kući sa svojim detetom provela je 117 dana. Ističe da je za to vreme vratila izgubljeno samopouzdanje i pogaženo samopoštovanje, a njeno dete više nema tikove od stresa i nije povučeno u sebe. Oni sada žive život bez straha i nasilja.

"Dugo vremena nisam nikom govorila da trpim nasilje, plašila sam se kako će okolina da reaguje na moj problem, plašila sam se predrasuda. Prijateljica mi je rekla da pozovem u Sigurnu kuću i tako sam stupila u kontakt sa Tamarom. U Sigurnoj kući smo sin i ja dobili maksimalnu podršku. Tamara je znala koliko se plašim ići na posao, pa je meni i sinu pomogla da se osećamo bezbedno, mene je vozila na posao, a sina u školu", kazala je žrtva.

U Sigurnoj kući ističu da je važan preventivni rad kojim se žena osnažuje unutar porodice kroz institucionalnu podršku, te da je telefon dostupan 24 časa.

"Trenutno imamo 10 žena na hitnoj liniji sa kojima razgovaramo. To su žene koje se plaše da prijave nasilje i nasilnika, a mi im pružamo podršku, odnosno osnažujemo ih da budu spremne za proceduru koja sledi nakon tog čina. Izuzetno je važno da nam se žene jave kako bi im osigurale maksimalnu podršku", saopštila je Tamara Savović, rukovodilac Sigurne kuće u Somboru.

Oko 50 žena godišnje nađe sklonište i podršku u Sigurnoj kući u Somboru. Većina njih izađu kao pobednice iz traumatičnih životnih situacija. Zato je poruka ovakvih žena, pozovite Sigurnu kuću i pobedite nasilje.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top