Somborske vesti

Održan memorijal "Jovan Đuran"

Memorijal "Jovan Đuran" održan je danas u čast saračkog zanata, a potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković rekao je tom prilikom da Pokrajinska vlada prepoznaje i podržava takve manifestacije i u njima vidi spoj svega što predstavlja stub i okosnicu identiteta, kulture i razvoja AP Vojvodine.  ...

"U ovakvim manifestacijama očigledna je porodična, pregalačka tradicija, kontinuitet na kom je izgrađena kultura i identitet Vojvođana. S druge strane, evidentno je prisustvo starih i zaboravljenih zanata, na kojima je potrebno zasnivati budućnost i privredu kao kreativni vid industrije", rekao je Đoković, a navedeno je u saopštenju.

On je ocenio da nedostaje promocija takvih zanata i konjarstva u zemlji i inostranstvu, jer se na tome mogu graditi razvojni kapaciteti Vojvodine.

Đoković je istakao i da ime Jovana Đurana nije samo značajno članovima njegove porodice, potomcima, već i simbol za čitavu Pokrajinu, te podsticaj svim tradicionalnim i umetničkim zanatima i porodicama koje neguju zanatstvo izgrađujući sopstveni identitet.

Kako je navedeno u saopštenju, tradicionalni memorijal "Jovan Đuran", koji se po jedanaesti put tradicionalno održava u čast čuvenog saračkog majstora, ujedno je i takmičenje u vožnji dvoprega i četvoroprega.

Pokrovitelj memorijala kome je danas prisustvovao i sin Jovana Đurana, Nikola, čiji potomci pripadaju četvrtoj generaciji saračlija, je Grad Sombor.

U saopštenju je istaknuto da se istorijski značaj memorijala ogleda u činjenici da je još daleke 1947. godine čuveni zanatlija počeo da se bavi štavljenjem kože i saračkim zanatom.

Ubrzo potom, otvorio je i svoju saračku radionicu, koja je od tada proizvodila svojevrsna remek dela za mnogobrojne eminentne ličnosti, poput Josipa Broza Tita i kraljice Elizabete II.

Pre tačno deset godina, na predlog predsednika Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja Srbije, Vjekoslava Papadopula, održan je prvi Memorijal "Jovan Đuran" u Kelebiji, u organizaciji Konjičkog saveza i Ergele Kelebija, i od tada se tradicionalno održava u Vojvodini.

Kao i prethodne, i ove godine memorijal se održava na pomoćnom terenu FK ŽAK u Somboru, a učesnici programa takmičili su se u nekoliko kategorija za zaprege - vožnja preciznosti kroz čunjeve za odrasle i juniore, vožnja preciznosti kroz čunjeve četvoropreg, dok je za sam kraj takmičenja predviđena kružna revija u kojoj će učestvovati svi prijavljeni takmičari, kojih je ove godine preko 30 iz čitave Srbije.

Izvor: Tanjug,RTV

Još vesti iz kategorije...

Top