Somborske vesti

Održan "Dan polja" na oglednim poljima PSS Sombor

Danas je na oglednim poljima u organizaciji Poljoprivredno stručne službe Sombor u Biliću održan „Dan polja“.

Pored zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača „Danu polja“ prisustvovali su i predstavnici semenskih kuća, proizvođači i distributeri sredstava za zaštitu bilja, predstavnici poslovnih banaka i predstavnici ministarstva za poljoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i predstavnici grada Sombora, zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, i gradski većnik za poljoprivredu Darko Radulović.

Marko Rovčanin pomoćnik pokrajinskog sekreta za poljoprivredu izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje današnjem „Danu polja“ jer sekretarijat posebno podržava ovakve manifestacije iz razloga što se ovde vidi sve ono novo što je u struci i naravno vide se ogledi, vide se polja, baš onakva slika kakva i jeste na terenu.

„Ja moram da kažem da mi kao Pokrajina imamo preko 30 konkursnih linija i da je većina naših konkursa zatvorena i potpisani su ugovori, te da mi u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu zajedno sa vama, uz sve vaše sugestije, pokušavamo da menjamo situaciju u poljoprivredi. Pozivam sve, da zajednički radimo na poboljšanju upravo ove grane, jer davno je jedan čovek rekao, da ako sve propadne, uvek se može krenuti iz početka upravo iz poljoprivrede“ istakao je Rovčanin i poželeo poljoprivrednicima dosta sunčanih dana sa povremenim kišama kako bi imali što veći prinos.

U ime Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srbije, načelnik odeljenja za priznavanje sorti Dragan Dedić pozdravio je sve prisutne i organizatore i izneo sve pohvale na račun organizatora.

„ S obzirom da po prirodi posla obilazim ovakve manifestacije, moram istaći da na oglednim poljima PSS Sombor uvek ima nešto da se vidi i nauči. Sve sorte strnih žita koje vidite ovde su ispitane, rađeni su svi testovi. Testovi proizvodne i upotrebne vrednosti, kao i impuls testovi, različitosti, uniformosti i stabilnosti. Praktično ovde možemo da vidimo skoro sav sortiment koji je zastupljen u Republici Srbiji“ rekao je Dragan Dedić poželevši svima prijatno druženje.

Ispred gradske uprave grada Sombora i gradonačelnice grada, učesnike i organizatore „Dana polja“ pozdravio je gradski većnik za poljoprivredu Darko Radulović koji je pohvalio organizatora PSS koji svake godine kao i ove organizuje ovakve dane za primer.

Pored nekih osamdesetak sorti žitarica svih mogućih proizvođača semena , prisutni su danas na „Danu polja“ mogli da vide oglede sa primenom herbicida u šećernoj repi, oglede sa herbicidima kukuruza i suncokreta kao i oglede iz oblasti zaštite bilja na strnim žitima.

Još vesti iz kategorije...

Top