Somborske vesti

Održan "Bodrog fest" u Bačkom Monoštoru

Ono po čemu se prepoznaje selo Bački Monoštor kraj Sombora je "Bodrog fest". Manifestacija je to koja spaja monoštorsku tradiciju i zaštićenu prirodu, a svake godine Monoštor u vreme održavanja "Bodrog festa" poseti nekoliko hiljada ljudi. Tako je bilo i ove godine.

Festival je to tradicije i kulture koji kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre, pesme i prirodne lepote rezervata "Gornje Podunavlje" predstavlja ovo selo.

A ono po čemu se Monoštor prepoznaje svakako je šokačka nošnja.

"Nošnja koju sam izložila stara je 200 godina. Nekada su se u nju oblačile naše majke, a danas je ostalo nas dvadesetak žena koje u crkvu idemo obučene u našu nošnju ", kaže Anica Zetović.

Jedan od skoro izumrlih zanata je papudžijski, ali ima onih koji stari način izrade čizama i papučica čuvaju i danas.

"Retki su danas oni koji kupuju kožne čizme ili papučice. Ljudi nemaju novca za to. Kupci su osim foklornih društava pojedinci koji na taj način žele da se sećaju nekih prošlih vremena", kaže papudžija Vladislav Kuntić.

Život Monoštoraca neraskidivo je vezan sa okolnim vodama i šumama, a hrast star 200 godina bio je inspiracija Ivanu Periškiću za jednog neobičnog medveda izrađenog u komadu drveta.

pecarosi backi monostor dunavski rukavac priroda jpgTanjug (Jaroslav Pap)

Gde su voda i šuma, tu su i riba i divljač, a Monoštorci kažu nema im premca u pripremanju dobrog paprikaša.

"Mlada divljač, monoštorska paprika i naša voda, tako se pravi dobar paprikaš od divljači", kaže Saša Periškić.

Monoštor i okolina deo su nedavno proglašenog rezerveta biosfere "Bačko Podunavlje", a to Podunavlje oslikano je ovih dana na slici od čak 35 kvadratnih metara. Autori su Milorad Rađenović i Stipana Kovač, a pravo mesto za promociju bio je "Bodrogfest".

Izložba sa Foto safarija

Izložba fotografija sa Prvog foto safarija održanog tokom avgusta meseca u Bačkom Monoštoru, otvorena je na "Bodrog festu" u Domu kulture.

Svoje viđenje publici predstavili su devet renomiranih autora, fotografa, fotoreportera i zaljubljenika u fotografiju: Ana Pandžić, Jaroslav Pap (TANJUG), Bora Otić (RTV), Nenad Mihajlović (Blic), Mihal Madacki, Andrej Pap, Goran Mulić (Poljoprivrednik), Ilija Ramić i Darko Dozet (Večernje Novosti).

Na 42 kolor fotografije predstavljen je život, tradicija, kultura i prirda tog prelepog sela poznatom i kao selo na sedam Dunava.

Na izložbi, osim lepota bisera Gornjeg Podunavlja, kako ovo mesto nazivaju biolozi, dominiraju i fotografije meštana u šokačkim nošnjama te prizori sa ulica ovog kroz vekove čuvenog zapadno bačkog sela.

Bački Monoštor je kroz istoriju bio prirodni rezervat pod carskom, kraljevskom, predsedničkom i svakom drugom zaštitom, a od skoro se može pohvaliti da je i pod zaštitom UNESKO-a.

Izložbu su organizovali Mesna zajednica Bački Monoštor, Udruženja građana Podunav i Foto asocijacije Vojvodine.

Fotografije sa Prvog foto safarija, kao i neke od radova koji će biti predstavljeni na izložbi možete slobodno pogledati i preuzeti sa stranice Foto asocijacije Vojvodine:

Izvor: RTV

Top