Somborske vesti

Mira Banjac: Pozorišni maraton u Somboru je jedinstven festival

U četvrtak je u Somboru počeo 27. Pozorišni maraton. Festival na kojem će biti odigrano 13 predstava u slavu pozorišta, glumaca i publike okupio je umetnike iz Srbije, Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.

Pozorišni maraton otvorila je Mira Banjac, a zatim su glumci Ateljea 212 odigrali "Petrijin venac", u režiji Bobana Skerlića. Petrija mlada, Petrija gradska i Petrija udovica, i sjajne Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović, u drami koja prikazuje tri faze u životu žene u patrijarhalnom društvu.

Maraton je na samom startu potvrdio da je jedinstven festival.

„Sombor ima jedan kult, u to više ne može da se sumnja. On je na jedan čudan način dobio sve što je najbolje. Najumniji ljudi su tu rođeni, sve je tu. Evo, i ovaj izuzetni festival koji nema nigde, samo ovde", kaže Mira Banjac, glumica.

Tako je počeo Maraton, a u nastavku programa prve večeri Autorski projekat Radoslava Milenkovića Striptiz nastao po motivima jednočinke Slavomira Mrožeka, i tekstovima Šekspira i Kafke.

„To je jedna jednostavna priča o slobodi zapravo. Jedna lakrdija o filozofskoj temi, a zapravo je priča o tome na šta smo svi primorani da bismo sačuvali makar iluziju slobode", kaže Radoslav Milenković, glumac i reditelj.

U prepodnevnom programu drugog dana publika je videla Snežnu kraljicu u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.

„Očekuje nas još večeras Zvezdara teatar, Budva grad teatar, Narodno pozorište iz Bitolja. Potom sutra dečija predstava iz Sankt Petersburga iz Rusije, potom uveče predstava Večera budala Zvezdara teatra, Zamak ukrajinski", kaže Bojana Kovačević, direktorica Narodnog pozorišta.

Maraton se završava u noći između subote i nedelje somborskom predstavom Tenor na zajam i proglašenjem glumice i glumca sezone Narodnog pozorišta.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top