Somborske vesti

Knjiga "Moj Nenadić" predstavljena u Zagrebu

Povodom Svetskog dana knjige, a na poziv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kulturno-umetničkog društva „Vladimir Nazor“, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima i predstavnicima društva prisustvovala je u Zagrebu, predstavljanju zavičajne monografije „Moj Nenadić“ i rada HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora, u sklopu manifestacije „Noć knjige 2019“.

Pozdravljajući prisutne, učesnike, domaćine i goste, gradonačelnica Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što na jednom ovakvom mestu imaju priliku da predstave knjigu koja je zajednički projekat grada Sombora i HKUD „Vladimir Nazor“.

„Moje zadovoljstvo proizilazi, pre svega, iz činjenice da je lokalna samouprava, između ostalog na inicijativu i dugogodišnju želju i HKUD da promenimo naše kriterijume po pitanju finansiranja rada i opstanka ovakvih društava, urodila jednim ovakvim poduhvatom. U tom smislu knjiga „Moj Nenadić“ jeste upravo prvi i za sada verovatno najkvalitetniji rezultat primene naših promenjenih kriterijuma. To podrazumeva da više ne računamo samo ko je dobio koliko bodova na nekoj smotri i da na osnovu ostvarenih rezultata dodeljujemo finansijska sredstva, nego da na jedan potpuno drugačiji način pristupimo tome, u želji da sačuvamo kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja, svesni činjenice da je Sombor jedna bogata sredina upravo zato što je multikulturalna, multinacionalna i multikonfensionalna, i da je to naše bogatstvo potrebno na određeni način materijalizovati. Ta materijalizacija na najbolji način prikazana je kroz ovu knjigu „Moj Nenadić“ u kojoj se jasno vidi identitet grada Sombora, identitet života na salašima, kojih i danas ima nekoliko desetina na teritoriji grada, koji danas žive jednim drugačijim životom nego tada, a to upravo kroz ovu knjigu uspevamo da saznamo“ istakla je gradonačelnica i dodala: „Na ovaj način uspeli smo da afirmišemo hrvatsku nacionalnu zajednicu da svoj identitet sačuva jednim pisanim tragom – kako se nekada živelo, koje su to bile porodice, čiji su pradedovi, prabake, bake, očevi i majke bili, ili su još uvek na teritoriji Nenadića, kao i drugih salaša. Otuda se iskreno nadam da će ovo biti i zalog za budućnost nekim novim mladim generacijama koji će sačuvati svoju kulturu, tradiciju i istoriju. Zbog toga ovo ocenjujem kao prvi, ali sigurno ne i jedini ovakav poduhvat HKUD „Vladimir Nazor“, ali i ostalih društava na teritoriji grada, pošto ih imamo mnogo i nadam se da će ovo biti primer dobre prakse koju će svi slediti“ rekla je gradonačelnica Sombora prilikom obraćanja u zdanju biblioteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Još vesti iz kategorije...

Top