Somborske vesti

Kafilerija u Somboru i dalje radi, građani nezadovoljni

Višedecenijski problem Somboraca, koji su zbog neprijatnih mirisa iz kafilerije pisali peticije nadležnima, prema najavi resornog ministra trebao je biti rešen. Somborska Proteinka bi, umesto prerade, trebala samo prikupljati i odvoziti otpad.

Rok za gašenje somborske kafilerije, 15. januar je prošao a fabrika i dalje radi. Građani su nezadovoljni što ministarstvo nije ispoštovalo obećanje dato u novembru kada je rečeno da će jedan od najvećih zagađivača u Somboru biti zatvoren.

"Dobro bi bilo da se što pre reši jer, zaista je haos!"

"Očajno! Očajno je i obećali su da će nešto da preduzmu I to treba što hitnije, što pre!"

"Bio sam na protestu. Niko ništa nije dao…I ovde se živeti ne može! Živeti se apsolutno ne može od pustog smrada! Prozore i vrata ne možemo da otvorimo!"

"Čujem da se oseća čak do centra grada a onda znate kako je ovde kod nas!? Osećaju se neprijatni mirisi, drugim rečima – smrdi! Čekali smo 15. januar kad su obećali da će da ugase kafileriju, a čak je i ministar Nedimović obećao!"

Građanska inicijativa "Tužimo somborsku kafileriju" je 2014. godine prikupila više od 6000 potpisa za zatvaranje ove fabrike što se konačno i očekuje ali je rok ipak prolongiran.

"Mislim da je to sada već politička odluka i da imamo izbore ove godine te da će zbog toga kafilerija sigurno biti zatvorena", naglasio je Danijel Mirkov, ispred Građanske inicijative "Tužimo somborsku kafileriju"

Zatvaranje kafilerije nije i jedini problem jer su posledice rada kafilerije dugotrajne.

"S obzirom da je Proteinka uzimala dugi niz godina ogromnu količinu konfiskata i nije bila u stanju da je obradi, obzirom na kapacitete koje poseduje, i na način obrade, onda je veliki deo toga što je uzimala za obradu zatrpavala i izvršila je tzv. obradu na nedozvoljeni način, pa se ja plašim da ćemo mi te posledice tek osetiti", istakao je Mirkov.

Iz Ministarstva poljoprivrede saopštili su nam da je ministar Nedimović rekao sve o prestanku rada Proteinke kao kafilerije i da se čeka usvajanje strategije upravljanja animalnim otpadom. Kako će izgledati organizacija proizvodnje u Energozelenoj iz Inđije gde je država sada većinski vlasnik nismo uspeli da saznamo.

Poslovodstvo i radnici Proteinke ne žele pred kameru, tako da ne znamo njihov stav o najavljenom prelasku jednog broja radnika u Inđiju.

Kako RTV nezvanično saznaje, najveći problem za start prerade konfiskata u Inđiji je u tome što nedostaju kadrovi koji bi stručno upravljali procesom proizvodnje. Ipak, treba sačekati donošenje strategije i mart mesec kada će sve biti mnogo jasnije.

Izvor: RTV

Top