Somborske vesti

JKP "Čistoća" Sombor organizovala "Otvoreni dan" (VIDEO)

JKP „Čistoća" Sombor organizovala je „Otvoreni dan", a povod je da se građanima i učenicima osnovnih škola sa teritorije grada Sombora približi delatnost, ali i oprema , koja je upravo namenjena za kvalitetnije servisiranje potreba gradjana. 

Pri tome je akcenat stavljen na reciklažu i koliko je ona značajna za našu životnu sredinu.

Učenici somborskih osnovnih škola prvi put su se upoznali sa procesom razvrstavanja i recikliranja komunalnog otpada u reciklažnom centru.

Svest o značaju primarne selekcije otpada treba razvijati kod najmlađih, poručuju u komunalnom preduzeću, koje će u okolini škola postaviti kontejnerske niše namenjene za selekciju otpada, a sve po ugledu kako to izgleda u zemljama Evropske unije.

„Video sam ovde svašta, na primer kako se reciklira i kako se odvajaju različite vrste flaša. Reciklaža je važna za očuvanje životne sredine", Simon Veselinović, OŠ „Dositej Obradović" Sombor.

„Najvažnije je da očuvamo prirodu da bi živeli bolje u zdravijem i čistijem okruženju". Bilo je puno poučnih stvari ovde", Jelena Zirić, OŠ „Nikola Tesla", Kljajićevo

Kontejnerske niše prave se u okviru mašinske radionice uz pomoć operatera za upravljanjem otpadom. Osnovcima je posebno interesantan bio vozni park JKP-a.

„Želimo da na neki način ulepšamo prostor u kojem se nalaze kontejneri, a istovremeno u kontejnerima postoje pregrade gde građani mogu da vrše sami primarnu selekciju otpada i da odlažu otpad prema svojoj vrsti, pa ćemo u skladu sa tim kontejnere postaviti u sviom školama na teritoriji grada Sombora", Duško Sekulić, direktor JKP Čistoća Sombor.

Javno komunalno predužeće „Čistoća" prvi put je organizovalo „Otvoreni dan" kao nastavak akcije „Reciklaža nije blamaža", a sve sa ciljem podizanja ekološke svesti kod građana svih generacija.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top