Somborske vesti

Italijanski „Milagri“ iz Varezea stiže u Sombor

Ne tako davno utvrđeno strateško opredeljenje lokalne samouprave i Pokrajinske vlade da konačno reši pitanje izgradnje somborske industrijske zone počelo je da daje prve rezultate.

Naime, na adresu somborskih gradskih otaca prispelo je pismo o namerama kompanije iz Italije, „Milagri“ S.R.L., koja je u tom obraćanju navela da namerava da upravo u Somboru izgradi svoje pogone na parcelama u Industrijskoj zoni u ukupnoj površini od šest hektara. Italijani bi u prvoj fazi izgradili skladište, silose, sušare, a u drugoj fazi, ukoliko budu zadovoljni uslovima poslovanja, gradila bi se i postrojenja za preradu prehrambenih proizvoda.

Reagujući na tu najavu kompanije iz okoline grada Varezea, sa severozapada italijanske pokrajine Lombardije, somborska gradska skupština je donela odluku o obrazovanju radne grupe za izradu elaborata o opravdanosti otuđenja, izdavanja zemljišta po ceni nižoj od tržišne ili zakupnine bez naknade da bi ceo najavljeni projekat zainteresovanog italijanskog investitora mogao biti realizovan kroz novootvorenu kćerku-firmu „Agricola mas group”.

Italijani bi u prvoj fazi izgradili skladište, silose, sušare

Inače, sam „Milagri“ S.R.L. je kompanija formirana još 1986. godine, specijalizovana za uvoz poljoprivrednih proizvoda u Italiju, a odnedavno se bavi i proizvodnjom visokokvalitetnog drvenog peleta. Ukoliko do realizacije projekta dođe, to ne bi bio prvi kontakt italijanske firme sa srpskim tržištem, pošto se u svom uvozničkom portfoliju gotovo isključivo oslanja na kvalitetne proizvode iz Srbije, kada je u pitanju prometovanje kukuruza, dok žitarice za italijanske mlinove dobavlja prevashodno iz Francuske, Nemačke i ostalih zemalja EU. Osim toga, „Milagri“ S.R.L. je i veliki uvoznik organski proizvedenih žitarica, voća i povrća iz Španije, Poljske, Litvanije i Nemačke, pa bi koristi od pojave te kompanije na srpskom tržištu lako mogli imati i proizvođači poljoprivrednih proizvoda koji poseduju sertifikate organske proizvodnje.

Sombor je u svojim planskim dokumentima i po dugoročnim urbanističkim projekcijama bio jedan od prvih gradova koji su formirali industrijsku zonu, ali se, nažalost, u proteklim decenijama nije mnogo odmaklo od planskih dokumenata. Naime, iako ima oko 500 hektara ucrtane industrijske zone, tek zahvaljujući podršci Pokrajine krenulo se s mrtve tačke od 2016. godine, prvo kroz raskidanje ugovora o zakupu pojedinih parcela u Industrijskoj zoni sa svojevremeno zainteresovanim investitorima, koji su ne samo godinama već i više od decenije kasnili s ispunjenjem obaveze započinjanja i operacionalizacije planiranih investicija.

Pokrajina i Grad odrešili kesu
Vlada AP Vojvodine i Grad Sombor su prošle i ove godine uložili oko 240 miliona dinara u opremanje Industrijske zone, pri čemu je odnos takav da je oko 70 miliona dinara uložio Grad, a 170 miliona Pokrajinska vlada. Tako bi, prema očekivanjima, do kraja ovog meseca Sombor trebalo da dobije oko 40 hektara gradskog građevinskog zemljišta koje je potpuno komunalno opremljeno i dostupno svakom, pa i najnovijem italijanskom investitoru, nakon čega bi vrlo brzo počelo komunalno opremanje dodatnih 30 hekatara u Industrijskoj zoni.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top