Somborske vesti

In memoriam: Stevan Horvat – Pišta (1932 – 2018)

Rođen je 1932. godine u Srpskom Miletiću, u porodici nadničara, nastanjenog na malom salašu. Školovao se u Somboru gde je završio stolarski zanat. Rano je počeo da se bavi sportom. Kao četrnaestogdišnjak rvao je u subotičkom Spartaku, da bi u dvedesetoj prešao u Partizan, odakle je krenuo ka vrhovima svetskog rvanja grčko-rimskim stilom.

Retko je naći u istoriji svetskog sporta čoveka koji je sa toliko uspeha nastupao u borilačkim sportovima. Horvat je preko hiljadu puta bio član reprezentacije SFRJ. Osvajao je 15 titula prvaka SFRJ. Sa dve zlatne medalje prvaka sveta i još tri viceprvaka, uz srbro sa Olimpijade u Meksiku, Horvat je najuspešniji rvač Jugoslavije u 20. veku. Proglašen je 2.000. godine za Sportistu veka Vojvodine. Najlaskavije sportsko priznanje mu je medalja "Pjer de Kuberten" koja mu je dodeljena za fer - plej u Parizu.

Uz sportske rezultate, Horvat je završio studije i dobio je zvanje profesora na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu. Generacije studenata ga pamte kao vrsnog pedagoga, čestitog učitelja i velikog "apostola viteštva u sportu".

Za uspehe u sportu dobio je značajna priznanja. Predsednik Tito ga je odlikovao Ordenom zasluga za narod, a grad Beograd mu je dodelio Oktobarsku nagradu.

Sve diplome, medalje, plakete i pehare Horvat je darovao Muzeju olimpijaca na Fakultetu za sport u Novom Sadu.

Horvat se biološki oprostio od nas, a istorija ga je zapisala kao velikog sportistu. Mi, njegova generacija, pamtićemo Pištu kao sjajnog borca na strunjači - Viteza bez straha i mane.
Mom sportskom drugu i prijatelju veliko hvala.

akd. med. Vladimir Jokanović
Izvor. Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top