Gala koncertom i izložbom počelo obeležavanje 150-te godišnjice osnivanja Somborskog pevačkog društva

Povodom obeležavanja Dana grada Sombora danas je u Gradskom muzeju Sombor otvorena izložba „150 godina Somborskog pevačkog društva“, a u Galeriji savremene umetnosti je održan gala koncert Somborskog pevačkog društva.

Ovogodišnja proslava Dana grada posvećena je jubileju od 150 godina od kako je osnovano Somborsko pevačko društvo i sistemski uređen prvi park. Tim povodom izložbu kojom je predstavljena istorija Somborskog pevačkog društva su organizovali Gradski muzej Sombor, Istorijski arhiv Sombor i Somborsko pevačko društvo, a otvorio ju je zamenik gradonačelnice Antonio Ratković čestitavši Somborskom pevačkom društvu veliki jubilej, 150 godina kontinuiranog postojanja.

„Ovo ovde na slikama, dragi Somborci, ste vi, vaši roditelji, bake i deke, ovo je vaša istorija i ponos. Prema našim procenama, 26 predsednika, 36 dirigenata, i preko 3800 pevača je pevalo u Somborskom pevačkom društvu u različitim horovima“ poručio je prisutnima dirigent Mešovitog hora Somborskog pevačkog društva Milan Radišić.

Tamara Adamov Petijević, potpredsednica Srpske horske asocijacije je rekla da Somborsko pevačko društvo nije samo društvo za pevanje, već jedna ogromna i značajna kulturna institucija.

Nakon otvaranja izložbe u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor održan je gala koncert na kome su nastupili Dečiji hor „Šareni vokali“, Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva i gostujući Gradski hor „Bečej“.

Prisutne je pre početka koncerta pozdravio član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač istakavši značaj Somborskog pevačkog društva za grad.
„Od vremena svog nastanka u Austro-Ugarskoj monarhiji sa prelaza iz 19. u 20. vek kada je bio centar okupljanja našeg naroda i čuvanja identiteta i kulture, do prelaza iz 20. u 21. vek kada je svojim uspesima od Koreje do Ujedinjenog kraljevstva proslavilo Sombor širom sveta, Somborsko pevačko društvo nas je uvek činilo ponosnim“ rekao je Sarač.

Top