Somborske vesti

"Energana" tuži korisnike zbog dugova, potraživanja naplaćuje preko izvršitelja

Somborska "Energana" se pred grejnu sezonu našla u nevoljama, zbog velikog duga korisnika.

Neplatiša ima već duže vreme što stvara problem u poslovanju. Na daljinskom sistemu grejanja toplane ima 4.000 stanova i 230 preduzeća i ustanova.

Trenutno 400 ljudi ima dug prema toplani, koji je veći od 100 miliona dinara. Zbog toga je neplatišama koji ovom preduzeću duguju od 5.000 do 10.000 poslata opomena za izmirenje duga.

"Svoja potraživanja naplatićemo tužbama preko javnih izvršitelja, a one su ovih dana već poslate", kaže za Novosti direktor JKP "Energana" Aleksandar Čorak.

Opomene su poslate na više od 300 adresa. "Mi ovako finansijski ne možemo da funkcionišemo, jer ima građana koji izbegavaju svoju obavezu, a još se žale na energanu", navodi Čorak.

On navodi da ima i korisnika koji žele da se isključe sa sistema grejanja, ali i da postoji određena procedura. Tako je prošle godine bilo 20 zahteva, dok je svega njih pet ostvarilo to pravo. Procedura isključivanja je komplikovana, mora da se podnese elaborat koji se dobija u ovlašćenom preduzeću i to sve o svom trošku, a potrebno je dobiti i saglasnost svih stanara zgrade.

Izvor: 021.rs

Top