Somborske vesti

Dan prosvetnih radnika u Somboru obeležen dodelom priznanja "Avram Mrazović"

 

Povodom 8. novembra – Dana prosvetnih radnika, u Velikoj sali Skupštine grada organizovana je prigodna svečanost na kojoj je prosvetnim radnicima uručeno priznanje „Avram Mrazović“, zahvalnice i novčana nagrada.

Priznanje „Avram Mrazović“ ustanovljeno je 2015. godine i dodeljuje se prosvetnim radnicima sa teritorije Grada Sombora za angažman koji doprinosi podizanju standarda kroz inovativan rad u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju.

Na ovogodišnjem konkursu za dodelu priznanja nadležna Komisija je odlučila da se priznanje „Avram Mrazović“ u oblasti predškolskog obrazovanja dodeli vaspitačici Predškolske ustanove „Vera Gucunja“ Nedeljki Živković, u kategoriji osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja Editi Sakali, pedagogu u OŠ „Bratstvo Jedinstvo“ u Somboru i u kategoriji srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja ovogodišnje priznanje „Avram Mrazović“ dodeljeno je dr Lidiji Nerandžić Čanda, profesorki srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru.

Priznanje i zahvalnice nagrađenim prosvetnim radnicima uručila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je učiteljima, vaspitačima, profesorima i nastavnicima čestitala Dan prosvetnih radnika i istakla da je ovo prilika da veličamo ime i značaj našeg Somborca i vizionara Avrama Mrazovića.

„Podsetiću da smo prošle godine obeležili 240 godina od kada je osnovana prva škola za obrazovanje srpskih učitelja na čitavom slovenskom jugu, čuvena Norma, čiji je osnivač i utemeljitelj upravo Avram Mrazović. Zahvaljujući njemu pre više od dva veka Sombor je postao centar obrazovanja. Naša je želja da takav ostane i u budućnosti. Zato smo i u prethodnim godinama i u ovoj godini, ulagali u sve ono što čini obrazovanje u našem gradu, od predškolskog, osnovnog, preko srednjoškolskog i sve ono što je u nadležnosti Grada Sombora. Naša je želja da svako somborsko dete ima pravo na predškolsko obrazovanje od najranijeg uzrasta, te smo krenuli u dogradnju objekata predškolskih ustanova, povećavali broj smeštajnih kapaciteta i podsticali i privatne vrtiće. Shodno tome gotovo da ni jedno dete ne čeka na upis u vrtiće i na tome ćemo raditi i u buduće.

Najveće investicije u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja ove godine imali smo iz mera populacione politike u objektu vrtića „Neven“ u Konjevićevoj ulici. Ništa manja naša želja nije ni da u osnovnim školama imamo kvalitetne uslove za obrazovanje i vaspitanje, te ćemo stoga i dalje ulagati u zgrade i druge objekte i opremati naše škole. Najveće investicije ove godine imali smo u OŠ „Nikola Tesla“ u Kljajićevu.

Za nas je od značaja i srednjoškolsko obrazovanje, dalje usmeravanje i afirmacija naših srednjih škola da inovativnim i razvojnim programima afirmišu i dalje Sombor kao centar obrazovanja i vaspitanja. Najveće investicije ove školske godine imaćemo u Srednjoj tehničkoj školi gde je to i najpotrebnije. O svemu ovome kada govorim, govorim o zgradama, objektima i opremi i o svemu onome što zapravo bez ljudskog faktora i potencijala nema nikakvog smisla. Otuda zapravo smatram najvećom investicijom ove godine otvaranje Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, odakle očekujemo da potekne jedan veliki rasadnik znanja u kome će naši prosvetni radnici biti slušaoci, ali i predavači i u tom smislu takođe uticati na centar obrazovanja u Somboru.“

Svečanosti povodom Dana prosvetnih radnika prisustvovali su prosvetni radnici predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, predstavnici Školske uprave Sombor, Pedagoškog fakulteta, kao i predstavnici organa lokalne samouprave u Somboru.

U svečanom delu programa učestovali su učenici Gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora i hor Somborskog pevačkog društva.

NEDELJKA ŽIVKOVIĆ rođena je 1962. godine u Belom Manastiru, Republika Hrvatska, gde je završila Osnovnu školu „Jovan Lazić“, a potom i srednju školu „Bratstvo- jedinstvo“ smer upravno- pravni referent. Pedagoški fakultet – program studija predškolskog odgoja upisuje 1981. godine u Osijeku.

Nakon završenog školovanja prvo radno iskustvo stiče u Radnoj organizaciji za odgoj, negu i zaštitu dece predškolskog uzrasta „Veljko Vlahović“ u Belom Manastiru, zatim prelazi u Dečji vrtić „Radost“ u Dardi, dok u Predškolskoj ustanovi „Vera Gucunja“ u Somboru radi neprekidno od 1998. godine.

Proteklih 30 godina ispratila je mnoge generacije, odrastala i učila zajedno sa decom, uživala u dečijim i vlastitim uspesima, istraživala dečje i svoje mogućnosti, stalno ulazeći sa velikim interesovanjem u sve što je novo. U svom radu osluškuje interesovanja dece, podstiče decu da izražavaju svoje mišljenje, želje i potrebe, uključuje decu i roditelje u pripremu i realizaciju aktivnosti, podstiče saradnju u svakom pogledu. Ulaže mnogo truda u dobru saradnju sa porodicom što dovodi do lakšeg rešavanja tekućih problema, izgrađivanja poverenja i spremnosti članova uže i šire porodice da se lično angažuju u procesu učenja. Veoma često sebi i deci pruža mogućnost da stvari vide iz drugog ugla, da se peva i priča na neobičan način, da se biva u neouobičajenim i zamišljenim situacijama i prostorima. Podstiče igru u malim grupama, igru u kojoj se uvažavaju različitosti i identiteti, a posebnu pažnju posvećuje osamostaljivanju dece u brizi o sebi i drugima.

Nedeljka je svoje stručno usavršavanje nastavila kroz prisustvo brojnim seminarima, tribinama i konferencijama, na koji način je razmenjivala iskustva sa ljudima istih interesovanja i sticala nova znanja. Među mnogim realizovanim projektima istakao se projekat „Stara zdanja Sombora“ prezentovan na stručnom skupu „Vaspitači vaspitačima“ na Zlatiboru. Ustanovu je predstavljala na Koloniji „Dečijeg prijateljstva“ u Štipu (Makedonija), kao i u Vranju u okviru projekta „Vrtić kao sigurno i podsticajno okruženje za učenje i razvoj“.

U svom radu posebnu pažnju posvećuje korišćenju resursa sredine i saradnji sa lokalnom zajednicom. Organizuje posete institucijama kulture (galerija, muzej, biblioteka), upoznaje decu sa zanimanjima odraslih kroz posete i pozivanja stručnih lica, te koristi svaku priliku za bogaćenje dečijih saznanja.

Nedeljka je dete u duši, puna strpljenja i razmevanja, nežne ruke i prijatnog glasa, te je tako i omiljena među decom. Svakodnevno osmišljava aktivnosti koje mame dečiji osmeh i produbljuju maštu. Proslavljajući dečije rođendane „putuje“ zemljama sveta dok pričama za laku noć nagoveštava nove avanture. Motivaciju pronalazi u dečijem osmehu i toplom jutarnjem zagrljaju, što joj pokazuje da uloženi trud nije uzaludan i da njime treba i dalje kročiti.

EDITA SAKALI, rođena.1958 u Somboru. Pedagošku akademiju ,,Žarko Zrenjanin“ završila je u Somboru i nakon toga u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu upisuje smer Pedagogija . Diplomira među prvim studentima u generaciji.

U osnovnu školu ,,Bratstvo jedinstvo“ Sombor zapošljava se 01.09.1982. godine gde i danas radi. Od 01.02.2002. godine do 01.02.2003. godine bila je angažovana u Školskoj upravi Sombor na projektu – Školsko razvojnih programa.

U toku svog rada stručno i profesionalno obavlja poslove stručnog saradnika – školskog pedagoga po propisanom programu za stručne saradnike.

Aktivno je učestvovala u 14 domaćih i međunarodnih projekata, brojnim tribinama, okruglim stolovima, fokus grupama, konferencijama i naučnim skupovima. Realizator je 19 akreditovanih programa od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Edita Sakali je bila saradnica na izradi priručnika za prevenciju rodno zasnovanog nasilja pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a glavni je i odgovorni urednik časopisa „Pedagoška stvarnost“, publikacije od posebnog interesa za nauku.

Tokom svog profesionalnog angažmana rado je pomagala studentima Pedagoškog fakulteta u pisanju seminarskih radova, pripreme za čas, realizaciji istraživanja i pisanje diplomskih radova. Takođe ima dobru saradnju sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, smer Pedagogija u pomaganju u istraživanju studenata, pisanju seminarskih radova diplomskih radova, kao i primanje studenata za obavljanje prakse iz predmeta Metodika rada školskog pedagoga u OŠ ,, Bratstvo jedinstvo“ u Somboru. Pružala je stručnu pomoć kolegama u izradi magistarskih, mastr i doktorskih radova.

Bila je koordinator za Vršnjačku medijaciju Subotica-Sombor-Novi Sad u periodu 2006-2007. godine. Bila je dva mandata u Upravnom odboru Pedagoškog društva Srbije, a četiri mandata Pedagoškog društva Vojvodine i dva puta u Školskom odboru u školi. Njen osnovni poslovni moto je da ni jedan učenik iz kacelarije pedagoga ne može da izađe bez osmeha!

Poseduje entuzijazam, posvećenost, odgovornost, sposobnost organizovanja, samoinicijativna je i ambiciozna, komunikativna, vredna i spremna na timski rad i veliki profesionalizam u svojoj praksi.

LIDIJA NERANDŽIĆ ČANDA – doktor je filoloških nauka, profesorka Srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru koja predstavlja ugledni primer nastavnika 21. veka. Njenu preduzimljivost, kreativnost i izvanrednu nastavnu praksu, potvrđuju mnogobrojne nagrade i priznanja koji je svrstavaju među najinovativnije nastavnike našeg grada, Republike, regiona, sveta.

Za 28 godina rada u prosveti kontinuirano ima visokoreferentne rezultate i postiže značajna postignuća u radu, učestvuje u razvijanju i javnom predstavljanju primera dobre prakse; uspešno primenjuje savremena dostignuća, metode i tehnologije u obrazovno-vaspitnom i naučnom radu; doprinosi unapređivanju kvaliteta rada ustanove u nastavi i vannastavnim aktivnostima, doprinosi ugledu ustanove u kojoj radi, grada Sombora, Srbije, u domaćim i međunarodnim okvirima.

Ima zvanje pedagoškog savetnika; prosvetnog savetnika – saradnika. Naučni je saradnik Filološkog fakulteta u Beogradu; spoljnji saradnik Zavoda za unapređenje vaspitanja i obazovanja; vanredni je član redakcije i lektor „Savremena nastava“- stručne knjige iz oblasti obrazovanja, Podgorica; član šire Uprave Društva za srpski jezik i književnost Srbije; predsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije – Podružnica Sombor; član Upravnog odbora Foremest fondacije i ambasador Srbije (jedne od najvećih svetskih obrazovnih organizacija); realizator akreditovanog seminara br. 708 ZUOV-a (Metodički pristup obradi književnosti).

Dobitnik je 60 republičkih priznanja od strane Ministarstva prosvete R. Srbije i Društva za srpski jezik i književnost Srbije za mentorstvo učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima iz: srpskog jezika i jezičke kulture, lingvistike, književnosti. Dva puta (2012. i 2013.) bila je vođa olimpijskog lingvističkog tima Republike Srbije. Jedini je dvostruki dobitnik Priznanja „Dr Đorđe Natošević“ (šk. 2000/2001. I 2016/2017.) za izuzetne vaspitno – obrazovne rezultate i za rad sa talentima, koje dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Jedna je od suosnivača Asocijacije najboljih nastavnika ex Yu, i nosilac titule Najbolji nastavnik ex Yu. Dobitnica je prestižnog svetskog priznanja najboljih nastavnika „Global Teacher Award 2019”.

Sa učenicima je učestvovala u nekoliko međunarodnih projekata.

Recenzent i lektor nekoliko univerzitetskih udžbenika, zbirki poezije, romana, monografija. Organizator i moderator književnih večeri.

Višegodišnji je saradnik na tri naučnoistraživačka projekta Odseka za slavistiku Karl-Granc fakulteta u Gracu, Austrija. Naučne radove (ukupno 27) objavila je u kategorizovanim stručnim časopisima.

Gimnazija „Veljko Petrović“ je na njenu inicijativu i angažovanje postala nacionalni partner naučno-obrazovnog programa LUMA Centra Finska (zajednice finskih univerziteta) koji je dobitnik „Global Best Awards 2018“ kao najbolji evropski program STEM obrazovanja u školama.

Još vesti iz kategorije...

Top