Somborske vesti

Bolji uslovi u domu za 350 starih u Somboru

U eri koju karakteriše starenje stanovništva Srbije, a posebno Vojvodine, sve su veće potrebe u sektoru zbrinjavanja ovdašnjeg življa koje je duboko zagazilo u jesen života, u čemu svoju ulogu imaju gerontološki centri.

Poučeni brojnim negativnim iskustvima sa privatnim domovima za stara lica, stanovnici na zapadu Bačke i ne samo oni, sve se više oslanjaju na usluge ovdašnjeg Gerontološkog centra i pored nešto duže administrativne procedure koja podrazumeva i ispunjavanje određenih uslova za smeštaj u jedan od dva objekta ove ustanove.
Ono što posebno raduje je činjenica da se ovih dana, nakon nedavne sanacije krova iznad ambulante koja radi u njegovom sastavu, užurbano radi na rekonstrukciji celog somborskog Gerontološkog centra na Prvomajskom bulevaru. Reč je o objektu koji je namenjen za penzionere i starija lica kojima nije preterano narušeno zdravstveno stanje. Vrednost investicije je 36,5 miliona dinara, a ovaj nemali novac za prvu veću investiciju u objekat od njegovog otvaranja 80-ih godina minulog veka, obezbedio je resorni
Pokrajinski sektretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravonst polova.

- U toku su radovi na rekonstrukciji, dogradnji i adaptaciji jednog dela našeg prostora, spajaju se dve lamele, zatim pravimo novi hol i toplu vezu između dve zgrade. Postavljen je termoizolovani krov, čime smo sprečili dalja prokišnjavanja i oštećenja na elektroinstalacijama - kaže Zoran Drča, direktor somborskog Gerontološkog centra.

Očekuje se da se ovim radovima poboljšaju uslovi stanovanja i života za oko 300 korisnika.

- Na osnovu dosadašnjeg rada našoj ustanovi je od strane nadležnog republičkog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obnovljena licenca za rad, bez koje se niko ne bi smeo baviti institucionalnom brigom o našim starijim građanima. Pored dobijanja zvanične licence, zahvaljujući između ostalog i ovim radovima na rekonstrukciji objekta dobrano narušenog stanja usled godina zanemarivanja, odobreno nam je i proširenje postojećih kapaciteta za još 50 mesta, pa bi samo u ovom objektu na Prvomajskom bulevaru pun i zaslužen konfor moglo pronaći ukupno 350 naših seniora- kaže Drča.

Kapaciteti ove državne ustanove socijalnog staranja opslužuju ne samo seniore zapadne Bačke, već značajan broj korisnika usluga, znajući koliko se pažnje i brige posvećuje stariji osobama u somborskom Gerontološkom centru dolazi iz cele Srbije, a kako bi se olakšalo kretanje korisnika u poodmaklim godinama, planirano je postavljanje lifta u desnoj zgradi.

Kako kaže agilni direktor ove ustanove, Zoran Drča, predviđeno je i proširenje postojećeg restorana i dogradnja novog sa baštom koji bi nakon završetka svih radova bio namenjen i ostalim građanima, a ne samo korisnicima usluga gerontocentra, a pride će biti urađena nova kuhinja i vešeraj.

Radovi do sredine juna
Poslove na izvođenju najzamašnije rekonstrukcije zdanja somborskog Gerontološkog centra na Prvomajskom bulevaru od njegovog otvaranja izvodi tročlani konzorcijum sastavljen od firmi „Bobo“ i „Inteks“ iz Novog Sada i preduzeća „Neoizgradnja“ iz Veternika. Kako kažu neimari, ugovorom je predviđeno da ceo posao obnove arhitektonski zanimljivog i funkcionalnog, a ujedno velelepnog objekta u delu grada Nova Selenča, bude završen do polovine juna.

Izvor: Dnevnik

Još vesti iz kategorije...

Top