Februar

27. februar - Dogodilo se na današnji dan

280. Rođen rimski imperator Konstantin I. Počeo hristijanizaciju Rimskog carstva, a prema nekim izvorima rođen u današnjem Nišu. 312. izdao Milanski edikt o toleranciji kojim je hrišćanstvo izjednačio sa ostalim verama, a 325. sazvao Prvi vaseljenski sabor u Nikeji na kojem je stvoren temelj dogmatskog i kanonskog sistema hrišćanske crkve. 330 osnovao Konstantinopolj, novu prestonicu Rimskog carstva.

1617. U selu Stolbovo sklopljen mirovni ugovor Švedske i Rusije. Šveđani Rusiji vratili područje Novgoroda i priznali dinastiju Romanovih, a zadržali južnu obalu Finskog zaliva i Karelijsku prevlaku i time odsekli Rusiju od Baltika, što je trajalo sve do Severnog rata, od 1700 do 1721.

1844. Dominikanska Republika postala nezavisna od Haitija.

1881. Buri pobedili Britance u bici kod Majuba Hila u južnoj Africi. Na isti dan 1900. britanske trupe pod komandom lorda Kičinera pobedile Bure u presudnoj bici kod Pardenberga.

1887. Umro ruski kompozitor i naučnik Aleksandar Borodin, pripadnik muzičke grupe "Velika petorica", čije je delo značajno doprinelo razvoju ruske simfonije i kamerne muzike. Na svom životnom delu, operi "Knez Igor", radio 18 godina, a dovršili je Rimski-Korsakov i Glazunov, stvorivši remek-delo ruske romantične opere. Autor značajnih radova iz hemije i biohemije.

1900. Osnovana britanska Laburistička partija, s Remzijem Mekdonaldom kao sekretarom.

1902. Rođen američki pisac Džon Štajnbek, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962. Književni uspeh postigao romanom "Kvart Tortilja" 1935, a potom usledila čuvena dela "O miševima i ljudima", "Plodovi gneva", "Zima našeg nezadovoljstva", "Istočno od raja".

1905. Reorganizacijom Velike škole osnovan Beogradski univerzitet, prva univerzitetska ustanova u Srbiji.

1933. U požaru koji su podmetnuli nacisti izgorela zgrada nemačkog parlamenta, Rajhstag, u Berlinu. Optuživši komuniste, nacisti taj događaj iskoristili za obračun s političkim oponentima i zavodeći teror uništili poslednje ostatke parlamentarno-demokratskog sistema u zemlji.

1936. Umro ruski lekar i naučnik Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. Njegova teorija o uslovnim refleksima snažno uticala na mnoge naučne discipline, posebno na psihologiju, psihijatriju i medicinu.

1939. Velika Britanija i Francuska priznale vladu generala Franciska Franka u Španiji.

1952. Održana prva sednica Ujedinjenih nacija u novom stalnom sedištu svetske organizacije u Njujorku.

1963. Dolaskom na vlast predsednika Huana Boša Gavinja u Dominikanskoj Republici posle 33 godine okončan period diktature. Osnivač i vođa Revolucionarne dominikanske partije, Gavinjo od 1930. živeo u izbeglištvu.

1976. U Zapadnoj Sahari, koju je dan ranije Španija predala na upravljanje Maroku i Mauritaniji, oslobodilački front Polisario proklamovao Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku.

1993. Na pruzi Beograd-Bar u stanici Štrpci naoružani otmičari izveli iz voza 19 putnika, jugoslovenskih državljana, muslimana, i odveli ih u nepoznatom pravcu. Nebojša Ranisavljević, jedan od otmičara, 9. septembra 2002. osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

1994. U eksploziji bombe u maronitskoj katoličkoj crkvi u Libanu poginulo 10, povređeno 60 vernika koji su pred oltarom čekali na pričešće.

1996. Jugoslavija ukinula sankcije Republici Srpskoj uvedene 4. avgusta 1994.

1999. Međunarodne organizacije za borbu protiv korišćenja nagaznih mina procenile da je u 64 zemlje širom planete rasuto preko 100 miliona nagaznih mina, od čega se sedam miliona nalazi na prostoru bivše Jugoslavije. Prema tim podacima, eksplozije nagaznih mina svakog meseca ubiju ili osakate 2.000 ljudi, od kojih su 90 odsto civili, među njima najveći broj dece.

2002. Više od 60 ljudi poginulo kada su muslimanski ekstremisti napali voz s hinduskim nacionalistima u Indiji.

2002. U 83 godini umro Spajk Miligan, osnivač britanske komedije XX veka.

2003. Tribunal u Hagu izrekao bivšoj predsednici RS Biljani Plavšić kaznu od 11 godina zatvora, a Biljana Plavšić potom upućena na izdržavanje kazne u švedski zatvor Hinseberj. Ona je krajem 2002. priznala krivicu za progon nesrpskog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Top