petak, 11 februar 2022 07:34

U APATINSKOJ GIMNAZIJI ODRŽANA PROMOCIJA DOBROVOLJNOG SLUŽENJA VOJNOG ROKA

 

U Gimnaziji i srednjoj stručnoj školi „Nikola Tesla“ u Apatinu danas je održana promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem.

Od majora Slavka Đipalo, načelnika Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Sombor saznali smo da je cilj promocije što više dece upoznati sa obavezama, prinadležnostima i svim onim što ih očekuje tokom služenja vojnog roka.

„Od 2011. godine, kada je obustavljeno obavezno služenje vojnog, prešlo se na model dobrovoljnog služenja vojnog roka, gde kandidati, lica muškog i ženskog pola, u godini u kojoj navršavaju 19 godina, mogu da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka“, izjavio je Đipalo i dodao da dobrovoljno služenje vojnog roka traje 6 meseci i mogu ga služiti mladi uzrasta od 19 do 30 godina, nakon čega se mogu zaposliti u Vojsci Srbije.

Prema rečima našeg sagovornika, sve je veći broj zainteresovanih za dobrovoljno služenje vojnog roka, te konkretno za martovski uputni rok imaju povećan broj u odnosu na prethodne periode. NJegova pretpostavka je da je razlog za to najverovatnije povećana novčana prinadležnost vojnika koja sad iznosi blizu 38.000 dinara, pa vojnik za 6 meseci primi 225.000 dinara nadoknade. Đipalo je naglasio i da sva lica koja odsluže vojni rok imaju mogućnost da nakon toga zasnuju radni odnos.

„Lica koja odsluže vojni rok imaju mogućnost da se zaposle u Ministarstvu odbrane pri Vojsci Srbije, da se zaposle u Ministarstvu unutrašnjih poslova, da se zaposle u Kazneno-popravnim zavodima, kao i u agencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje.“

izvor:apatinskenovine.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti