ponedeljak, 30 avgust 2021 05:30

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА

рпска православна црква и верници данас славе Успење Пресвете Богородице, један од највећих хришћанских празника, познат у народу као Велика Госпојина.

Празник се слави у знак сећања на смрт Богородице и, према црквеном предању, дан када се она „вазнела на небеса и предала свој дух у руке Спаситеља”.

Према предању, Богородица је наџивела свог сина Исуса Христа и наставила његову мисију.

Према неким изворима, Богородица је живела 60, а према другим 72 године.

Успење Пресвете Богородице празнује се од четвртог века а званично је 528. године по жели цара Маврикија који је 15. августа по јулијанском календару победио Персијанце.

Од тада, сви хришћани славе овај празник.

Српска православна црква и остале православне цркве које користе јулијански календар славе га 28. августа, када се завршава пост који траје 14 дана.

Слава је града Пирота и београдске општине Барајево.

По обичајном календару, данас се не раде послови у кући и око ње.

Време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, назива се међудневница, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном предању, имају лековито дејство.

The post ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА appeared first on Radio Dunav.


рпска православна црква и верници данас славе Успење Пресвете Богородице, један од највећих хришћанских празника, познат у народу као Велика Госпојина. Празник се слави у знак сећања на смрт Богородице и, према црквеном предању, дан када се она „вазнела на небеса и предала свој дух у руке Спаситеља”. Према предању, Богородица је наџивела свог сина […]

The post ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...