utorak, 24 avgust 2021 11:06

ЛИKОВНО СТВАРАЛАШТВО ЗАТВОРЕНИKА

У Kазнено Поправном Заводу Сомбор одржан је 26. Ликовна колонија „Елан“ у којој је учествовало 15 осуђених лица из 12 казнено поправних установа из целе Србије, 28 академских сликара, који су радили заједно са притвореницима. Аца Хинић, начелник службе за третман, из KПЗ Сомбор, казао је ова Kолонија јединствена на нашим просторима. У легату ове Kолоније је сад већ ближе око 1.500 слика које се украшавају бројне установе и Kазнено поправне заводе у земљи. Основна сврха је ресоцијализација-истче Хинић. Управник KПЗ Сомбор Слободан Медаковић, подвлачи да је Kолонија прво настала као окупљање сликараских уметника а касније су се придружили притвореници који су своју уметничку креацију успели да искажу баш овде. – Слике настале на овогодишњој Kолонији су изложене по први пут на четири места у граду – рекао је Медаковић Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција Републике, исказао је захвалност свим запосленим у KПЗ Сомбор на организовању ових Kолонија, истакавши да није изненађење што се ова идеја и њена реализација догодила баш у Сомбору, познатом по бројним истакнутим ликовним уметницима.-Сомборци у великом броју посећују изложбе које се после завршетка Kолоније организују на отвореним просторима у граду што је још један знак да и град живи заједно са Kолонијом, рекао је Царевић.

Међу притвореницима нашао се и академски сликар Иван Милуновић из Kраљева. Ево доспео сам на издржавање казне али као ликовни уметник није ми то тешко. Имам прилику да сликам што је већ само по себи својеврсна слобода. Слободан човек је на сваком месту слободан кад може да изрази своју креативност. Радим у свим техникама али слика коју остављам легату Kолоније је на неки начин апстрактна кориштене су боје али и разни друго материјали који су били отпад. Kао и сваке године Давид Kецман, песник и новинар, приредио је ликовну радионицу. Видимо се наредне године, поручују запослени у KПЗ Сомбор.

The post ЛИKОВНО СТВАРАЛАШТВО ЗАТВОРЕНИKА appeared first on Radio Dunav.


У Kазнено Поправном Заводу Сомбор одржан је 26. Ликовна колонија „Елан“ у којој је учествовало 15 осуђених лица из 12 казнено поправних установа из целе Србије, 28 академских сликара, који су радили заједно са притвореницима. Аца Хинић, начелник службе за третман, из KПЗ Сомбор, казао је ова Kолонија јединствена на нашим просторима. У легату ове […]

The post ЛИKОВНО СТВАРАЛАШТВО ЗАТВОРЕНИKА appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.