nedelja, 27 jun 2021 06:42

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ „ПИНЋИР БИО“

ПОЗИВУ СЕ ОДАЗВАЛО 50 РЕДОВНИХ КУПАЦА

На пољопривредном газдинству „Пинћир Био“ из Апатина данас је одржан дан Отворених врата за грађане и муштерије. Позиву да виде како изгледа процес производње поврћа, од садње до продаје, одазвало се 50 редовних купаца овог газдинства.

Повод догађају је преплављеност тржишта у Србији страним производима, али и подстицање грађана да се врате бављењу пољопривредом.

– Тренутно се код нас продају лубенице из Грчке, парадајз и краставци из Македоније и Албаније. Увек имамо борбу са увозним лобијем. Зато смо и желели да купцима прикажемо да је све у нашој продавници и на нашим тезгама домаће и произведено код нас, и да се у Србији може бавити пољопривредом, рекао је власник, агроном Игор Пинћир.

 – Хтели смо да наше муштерије виде на који начин и где производимо. Да виде пут поврћа од имања до продавнице. Укупна површина на којој газдинство „Пинћир Био“ производи је 10 хектара, од чега је два хектара под пластеницима. Од преосталих осам хектара отвореног простора на једном хектару се у пролеће и у јесен прекрива земља да помогнемо биљкама при ниским температурама. Наше газдинство узгаја све врсте поврћа. Главне културе су нам парадајз, све врсте краставаца и паприке, купус и купусњаче ( карфиол, броколи, кељ), лубенице, диње, кукуруз шећерац, кромпир, лук, патлиџан, бундеве, зелене салате, ротквице. Пратимо муштерије у њиховој потражњи па смо ове године у производњу увели батат и руколу, а пробаћемо кивано. У понуди имамо и прерађене производе, кувани парадајз, пинђур и кисели купус, додао је Игор Пинћир.

Газдинство „Пинћир Био“ почело је са радом пре 50 година. Производњу је започео отац Владо, а синови су наставили. Игор је задужен за саму производњу, док Борис води њихове продавнице које се налазе на неколико локација у Војводини. Тренутно запошљавају око 25 радника, али увек има простора за већи број. Рад у пластеницима је у скоро 90 одсто мануелан. Сваки парадајз или краставац треба ручно убрати и сортирати. На годишњем нивоу произведу око 200 тона парадајза и по 50 тона краставца и паприке. У Србији људи тренутно не показују велико интересовање за бављење физичким пољопривредним радом, па се у Газдинству морају сналазити да надокнаде недостатак радне снаге.

– Имамо простора да проширимо производњу, али је одлажемо јер ни за ову површину никада немамо довољан број људи. Зато за сада не планирамо веће инвестиције и проширења, каже Пинћир.

У газдинству „Пинћир Био“ максимално се труде да се производња одвија на природан начин, баве се биолошком или интегралном производњом. То значи да се у великој мери ослањају на инсекте приликом опрашивања или уништавања биљних штеточина.

–  Користимо бумбаре који помажу у опрашивању биљака, затим предаторе који уништавају друге штетне инсекте, и препарате на биљној бази у виду аминокиселина за помоћ биљкама, рекао је власник „Био Пинћир“ газдинства.

Идеја „Отвореног дана“ се показала добра и успешна. Прошле године су догађај организовали са колегама пољопривредницима и сусрет искористили за размену искуства у раду. Игор Пинћир је најавио да би се до јесени могао одржати још један овакав дан, овог пута за већи број грађана.

Када људи виде на који начин производимо и бринемо о нашим производима имају и веће поверење да од нас купују здраво воће и поврће, закључује Игор Пинћир.

The post ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ „ПИНЋИР БИО“ appeared first on Radio Dunav.


ПОЗИВУ СЕ ОДАЗВАЛО 50 РЕДОВНИХ КУПАЦА На пољопривредном газдинству „Пинћир Био“ из Апатина данас је одржан дан Отворених врата за грађане и муштерије. Позиву да виде како изгледа процес производње поврћа, од садње до продаје, одазвало се 50 редовних купаца овог газдинства. Повод догађају је преплављеност тржишта у Србији страним производима, али и подстицање грађана […]

The post ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ „ПИНЋИР БИО“ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.