petak, 21 maj 2021 21:24

Општина Апатин и ЈП ,,Војводинашуме” потписали протокол о сарадњи с циљем очувања и заштите СРП ,,Горње Подунавље”

Спортски риболовци са територије ЗБО прикупили су преко 5.000 потписа, путем недавно покренуте петиције којом траже хитну обуставу привредног риболова на реци Дунав у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“. Локална самоуправа пружила им је подршку у оквиру својих надлежности, а конкретни кораци направљени су већ данас, потписивањем протокола о сарадњи између општине Апатин и ЈП …

Општина Апатин и ЈП ,,Војводинашуме” потписали протокол о сарадњи с циљем очувања и заштите СРП ,,Горње Подунавље” Read More »


Спортски риболовци са територије ЗБО прикупили су преко 5.000 потписа, путем недавно покренуте петиције којом траже хитну обуставу привредног риболова на реци Дунав у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“. Локална самоуправа пружила им је подршку у оквиру својих надлежности, а конкретни кораци направљени су већ данас, потписивањем протокола о сарадњи између општине Апатин и ЈП ,,Војводинашуме”.

  • Одржани су многобројни састанци са представницима ,,Војводинашума”, као и са представницима риболоваца са територије ЗБО, након чега је дефинисано конкретних осам тачака, тако да заиста нема разлога да не кренемо ка бољим резултатима. Желим да искажем задовољство, јер су дефинисане конкретне мере. Договорили смо шта ћемо да радимо до краја године, шта наредне године и у том смислу верујем да ће и риболовци бити задовољни, али, пре свега да ћемо радити у интересу заштите Специјалног резервата ,,Горње Подунавље”, рекла је председница општине Апатин, Дубравка Кораћ, и додала да је следећи корак састанак са министарком за заштиту животне средине, а који би требало да се одржи у наредних месец дана.

Осим ванредног мониторинга рибљег фонда, појачане контроле података о улову рекреативних риболоваца, те појачане ванредне контроле привредних и рекреативних риболоваца, најкасније до 1. јануара 2022. године, уколико овлашћене организације то одобре, биће уведена забрана привредног риболова на око 15 километара главног тока Дунава у оквиру рибарског подручја ,,Горње Подунавље”. Такође, новим мерама требала би се ограничити и употреба одређених алата привредних рибара.

Према речима Роланда Кокаиа, директора ЈП ,,Војводинашуме”, у оквиру поменутих мера, ово предузеће потписало је и уговор са ЈП за управљање путничким пристаништем и марином Апатин.

  • У Марини Апатин ће од 1. јуна функционисати пункт, где ће спортски риболовци моћи да купе једнодневне, вишедневне и годишње дозволе. 

На данашњем састанку потписани су и протоколи о ангажовању 12 рибочувара волонтера, а који ће са рибочуварима ,,Војодинашума” одлазити у контроле рибарског подручја. Један од њих је Душан Половина, који се међу првима пријавио и који је, како сам каже, велики љубитељ Дунава.

  • Мислим да, ако пођемо сада, да се не зауставимо ни једног милиметра, и за рибљу основу, и за рибочуваре, и за рибаре, и све то да почне да функционише, ником неће бити проблем изаћи на Дунав.

Read full article on 025 info - Apatin


Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.