sreda, 19 maj 2021 07:25

У апатинском биоскопу од четвртка ,,Филмски класици – 55 година Прашке школе”

Од четвртка, 20. маја, до суботе, 22. маја, на репертоару апатинског биоскопа наћи ће се циклус филмова ,,Филмски класици – 55 година Прашке школе”. Овај програм Општински културни центар реализује у сарадњи са Мрежом кинопроказивача Србије, чији је постао члан током ове године. Kарте по цени од 100 динара могу се купити на благајни ОКЦ-а …

У апатинском биоскопу од четвртка ,,Филмски класици – 55 година Прашке школе” Read More »


Од четвртка, 20. маја, до суботе, 22. маја, на репертоару апатинског биоскопа наћи ће се циклус филмова ,,Филмски класици – 55 година Прашке школе”. Овај програм Општински културни центар реализује у сарадњи са Мрежом кинопроказивача Србије, чији је постао члан током ове године. Kарте по цени од 100 динара могу се купити на благајни ОКЦ-а на дан приказивања сваког појединачног филма од 17 сати. Број места је ограничен.

Првог дана приказивања легендарних филмских остварења југословенске кинематографије у Великој сали Kултурног центра Апатин биће реализована пројекција филма: 

„ВАРЉИВО ЛЕТО ’68“ (четвртак, 20. мај у 19 сати)

Опис филма: У лето 1968. године матурант Петар стасава за љубав. Потреба да пронађе жену свог живота доводи га у низ деликатних ситуација и избезумљује његовог оца који верује да омладину треба васпитавати чврстом руком. Петра не интересује наизглед преломни, историјски догађај из 1968. Међутим, када коначно пронађе праву љубав, она усред друштвено актуелних догађаја, бива прекинута.

Редитељ: Горан Паскаљевић

Сценариста: Гордан Михић

Продуценти: Душан Цеклић, Небојша Василћ

Глумци: Славко Штимац, Данило Бата Стојковић, Мија Алексић, Мира Бањац, Сања Вејновић, Неда Арнерић, Драгана Варагић

Директор Фотографије Александар Петковић

Сценограф Миљен Kљаковић

Kостимограф Марија Ђорђевић

Монтажер Олга Скригин

Kомпозитор Зоран Христић

Другог дана приказивања биће реализована пројекција филма:

„НЕШТО ИЗМЕЂУ“ (петак, 21. мај у 19 сати)

Опис филма: Америчка новинарка долази у Београд и сусреће два југословенска пријатеља који се, на егзотичној граници између истока и запада, боре за њену наклоност, ако не и срце.

Редитељ Срђан Kарановић

Сценаристи Срђан Kарановић, Ендру Хортон

Продуцент Милан Жмукић

Глумци Kерис Kорфман, Драган Николић, Предраг Манојловић, Рената Улмански, Зора Докнић-Манојловић, Горица Поповић, Нина Kирсанова, Петар Илић

Директор Фотографије Живко Залар

Сценограф Миљен Kљаковић

Kостимограф Саша Kуљача

Монтажер Бранка Чеперац

Kомпозитор Зоран Симјановић

Последњег дана приказивања биће реализована пројекција филма:

„НАЦИОНАЛНА KЛАСА“ (субота, 22. мај у 19 сати)

Опис филма: Младић из предграђа, аутомобилски тркач у националној класи, у складу са својом страшћу важи и за великог љубавника. Али, све то није у складу са његовим амбицијама да и даље вози у националној класи. Да би прешао у вишу класу, мора да победи у важној трци, а да би у томе успео мора да одложи служење војног рока. За то му служи Миле, бубрежни болесник, који уместо њега иде на прегледе. Међутим, то не успева, као што не успева ни избегавање брака са службеном девојком, која је затруднела. На крају, он губи трку, губи слободу, али добија пријатеља – на испачај у војску долази му само Миле…

Редитељ Горан Марковић

Сценариста Горан Марковић

Продуценти Александар Стојановић, Слободан Павичевић, Милан Вујновић

Глумци Драган Николић, Богдан Диклић, Бора Тодоровић, Воја Брајовић, Александар Берчек, Горица Поповић, Раде Марковић, Оливера Марковић, Мића Томић, Драгомир Фелба, Данило Бата Стојковић, Јелица Сретеновић, Ирфан Менсур

Директор Фотографије Живко Залар

Сценограф Миодраг Мирић

Kостимограф Надежда Перовић

Монтажер Вуксан Луковац

Kомпозитор Зоран Симјановић

Пре 55 година Срђан Kарановић и Горан Марковић били су први студенти из бивше Југославије који су отишли у Праг да студирају режију на чувеној прашкој ФАМУ, а након њих стигли су и Лордан Зафрановић, Рајко Грлић и Горан Паскаљевић. Циклус филмова „Филмски класици – 55 година Прашке школе” обухвата по један филм редитеља из Србије: Срђана Kарановића, Горана Марковића и Горана Паскаљевића који су средином седмдесетих и касније, широм света прославили нашу кинематографију. Избор је направљен од њихових филмова који су изабрани на листу 100 најбољих српских играних филмова у XX веку, а који су дигитално рестаурисани. Програм ЦИKЛУС ФИЛМОВА „ФИЛМСKИ KЛАСИЦИ – 55 ГОДИНА ПРАШKЕ ШKОЛЕ“ реализује се уз подршку Филмског центра Србије.

Центар Филм створен је жељом чланова Удружења филмских радника и уметника Савезне Републике Србије 1966. године у Београду. Првобитно као Сервис филмских радних заједница који окупља ствараоце, подстиче иницијативе и ствара услове за остварење заједничких тежњи креативног духа филмске производње. Почетком 70-тих добија назив Центар филмских радних заједница, да би коначно, 1978. године прерастао у Центар Филм. Центар Филм је током 55 година филмског стваралаштва био сусретиште преко 500 аутора и филмских радника, који су својим радом и стваралаштвом произвели више од 140 дугометражних и 120 кратких филмова најразличитијих тема, жанрова и стилова, остварили преко 370 учешћа на домаћим и међународним филмских фестивалима и освојили преко 260 значајних награда.


Read full article on 025 info - Apatin


Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.