utorak, 18 maj 2021 09:06

Ученик апатинске Техничке школе Стефан Терек најбољи у Србији у куварству

У Суботици је у периоду од 13. до 15. маја одржано XVII Републичко такмичење ученика трећег степена угоститељко-туристичких школа Србије из куварства, посластичарства и услуживања са практичном наставом,  где је овогодишњи домаћин била Економска средња школа „Боса Милићевић“ Суботица.  Организатор такмичења је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије као и Заједница економских, правно-биротехничких, …

Ученик апатинске Техничке школе Стефан Терек најбољи у Србији у куварству Read More »


У Суботици је у периоду од 13. до 15. маја одржано XVII Републичко такмичење ученика трећег степена угоститељко-туристичких школа Србије из куварства, посластичарства и услуживања са практичном наставом,  где је овогодишњи домаћин била Економска средња школа „Боса Милићевић“ Суботица. 

Организатор такмичења је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије као и Заједница економских, правно-биротехничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа. Такмичење има за циљ примену знања ученика из уско стручних предмета, повећање способности за рад и неговање такмичарског духа.

Право учешћа на такмичењу имају редовни ученици трећег разреда из подручја рада Трговина, угоститељство и туризам (ТРЕЋИ СТЕПЕН). Екипу школе чини до 5 ученика и то по образовним профилима и дисциплинама: 1. конобар – 1 ученик у дисциплини Услуживање (услуживање на пословном ручку – према утрврђеном менију за 2 особе); 2. кувар – 1 ученик у дисциплини Куварство (за 2 особе); (припрема утврђеног менија на пословном  ручку за 2 особе) 3. Посластичар – 1 ученик у дисциплини Посластичарство (за 2 особе); 4. Кувар – 1 ученик у дисциплини Куварство (јело по избору за 2 особе). 5. Конобар – 1 ученик у дисциплини Барско пословање (припрема коктела пред гостом за 3 особе).

Ове године на Републичком такмичењу учествовало је петнаест најбољих школа између којих је учествовала и Техничка школа са домом ученика из Апатина. Ученик трећег разреда Техничке школе Стефан Терек такмичио се у дисциплини „Јело по избору за 2 особе“. Стефан је у конкуренцији десет такмичара из Шапца, Инђије, Новог Сада, Крагујевца, Смедерева, Суботице, Пожаревца, Бечеја и Бачке Паланке у овој дисциплини био најбољи, освојивши укупно 90/100 бодова и то 38/40 из писменог дела испита и 52/60 бодова из практичног рада где је припремао јело „Ролована пилетина са спанаћем на пиреу од шаргарепе са фламбираним поврћем и сосем од шумског воћа“. Заслуге за успех апатинског ђака на такмичењу угоститељско-туристичких школа припадају и ментору проф. Немањи Лакићу (MSc), младом професору апатинске школе. Резултатом са теста знања из куварства Стефан је доказао квалитет наставе у његовој школи и директно сврстао школу на високо друго место као најбоље одрађен теоријски тест из куварства. Првопласираном златна медаља на такмичењу доноси директан пролаз на пријемном испиту на Академији струковних студија, Високе хотелијерске школе у Београду где ће Стефан наставити своје школовање након завршетка средње школе. Екипно прво место освијила је Економска школа „Стана Милановић из Шапца.

У току израде практичног задатка ученици морају да поштују хигијенске мере по принципима HACCP система, мере заштите на раду као и мере заштите животне средине (рециклажа отпада). 


Read full article on 025 info - Apatin


Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.