Učitelј iz Odžaka sa učenicima osnovao bend Učitelј iz Odžaka sa učenicima osnovao bend
sreda, 07 decembar 2022 08:12

Učitelј iz Odžaka sa učenicima osnovao bend

U nameri da afirmiše svoju viziju obrazovanja dece učitelј Mirko Milјković iz Odžaka osnovao je školski bend pod nazivom „Novi talas” koji neguje odličan muzički ukus i kvalitetan zvuk. Pored humanitarnih koncerata na kojima su učestvovali, nedavno su svoju muziku i rad predstavili i studentima Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Mirko je bivši student ove obrazovne ustanove gde su njegovi profesori ispratili rad sa učenicima, te je nastala ideja da o svemu više čuju i studenti. Reč je o kreativnoj metodi posredstvom koje deca uče da sviraju instrumente ali i izučavaju i istoriju muzike, jer se u njihovom repertoaru nalaze i hitovi Bitlsa, Bijelog dugmeta, Discipline kičme i drugih bendova koji su obeležili rok i pop scenu.

Učenici su se upoznali sa instrumentima u prvom razredu osnovne škole, jer su saznali da njihov učitelј ima bend.

- Čitav život se bavim muzikom. Iz manje smo sredine i više se znamo. Imao sam bend kao dete i trenutno sam član jednog. Postoji dosta snimaka i deca su istraživala, kako bi bolјe upoznala učitelјa. Počeli smo da slušamo Disciplinu kičme, jer su stihovi kratki i pevlјivi odnosno najpribližniji deci. Tražili su da im to puštam i pevali su po odmorima, a onda smo snimili i spot kao podršku Koji iz Discipline kičme, koji je imao zdravstvenih problema. Deca su se spojila s instumentima i oduševila se, te poželela da izađu na binu. Tako su se sklopile kockice i krenuli smo u ozbilјniju realizaciju priče. Uz pomoć prijatelјa doneo sam u učionicu gitaru, pojačala i polako smo počeli s radom – pojašnjava učitelј.

Članovi benda „Novi talas” su krenuli od nule, morali su najpre da se upozaju s instrumentima, pa su vežbali numere. Učestvuje čitav razred, a bend se sastoji od horskih pevača, gitarista, bubnjara i usnog harmonikaša. Učitelј kaže da su oni već medijske ličnosti jer su imali nekoliko nastupa i humanitarnih konecrata, a do kraja školske godine biće ih još deset.

„Ne cvikaj generacijo”
„Novi talas” je snimio spot povodom aktuelnih dešavanja u svetu. Obradili su numeru Atomskog skloništa „Ne cvikaj generacijo” koja je objavlјena na Jutjubu i time učenici šalјu poruku mira.

Odvajanje od đaka četvrtog razreda se bliži i kako ka_že učitelј i brže nego što je očekivao i priznaje nije mu svejedno.
- Svaki vid separacije pada teško, a za njih sam baš vezan jer skoro svaki dan provodimo zajedno. Ovo je prva generacija sa kojom sam od prvog razreda, prethodnu sam preuzeo u trećem razredu – kaže učitelј.

Nije siguran da će i sledeća generacija svirati u bendu, kaže da sve to zavisi od samih učenika. Ideja je da bend nastavi sa radom i da generacije koje dolaze uče od svojih starijih drugara.

Nije lako biti u prosveti, ali kako veli ukoliko se ostvari cilј i ukoliko dođete do osećanja po koje ste zapravo i pošli, a to je smatra naš sagovornik osećanje zajedništva i zadovolјstvo i da ste nekom pružili zdrav deo, sve to zapravo poništava frustraciju i poteškoće koje su se prethodno nalazile na tom putu.

- Kroz rad upoznajem sebe. Razred je ogledalo mene. Dobijam odraz sebe kada uđem u razred – iskren je učitelј Mirko.

Uče se strplјenju
- Dolaze generacije koje će se morati učiti strplјenju, odlaganju zadovolјstva kao i učenju zajedničkog života. Razlog tome su tehnologije koje su svuda oko nas i veoma slaba komunikacija i sve veće izolovanost pojedinaca – zaklјučuje Milјković.

Izvor: Dnevnik

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.