Učenici iz Bogojeva osvojili prvo mesto za predstavljanje narodnih običaja Učenici iz Bogojeva osvojili prvo mesto za predstavljanje narodnih običaja
utorak, 01 decembar 2020 06:08

Učenici iz Bogojeva osvojili prvo mesto za predstavljanje narodnih običaja

 

Učenici iz Bogojeva su i ove godine sa uspehom nastupili na takmičenju u predstavljanju narodnih običaja Mađara, koje organizuju udruženje “Abraham Pal” iz Apatina i OŠ “Jožef Atila” iz Kupusine.

Na takmičenju pod nazivom “Išpilang” na kome učestvuju osnovne škole, učenici OŠ “Jožef Atila” iz Bogojeva predstavili su se treću godinu zaredom i osvojili prvo mesto.

Svake godine organizatori izaberu jednu temu, ovaj put su to bile nekadašnje dečje narodne igre, a mladi Bogojevčani su predstavili običaj čiji naziv bi u slobodnom prevodu glasio “Guščići moji, vratite se kući”. Grupu je pripremala učiteljica Marija Šikloši Bođo uz pomoć profesorice mađarskog jezika Izabele Husar.

Inače, zbog situacije sa kovid-19 takmičenje je nešto drugačije organizovano nego ranijih godina. Deca su najpre snimala kratki film u trajanju od tri do pet minuta kojim su predstavljali narodne običaje, a škola ga je slala na ocenjivanje. Nakon toga je uz poštovanje svih mera prevencije održana završna svečanost na kojoj su proglašeni najbolji.

Završnica takmičenja organizovana je u osnovnoj školi u Kupusini 17. novembra kada je učenicima iz Bogojeva dodeljena diploma za prvo mesto i prigodne nagrade.

Izvor: ico.rs