petak, 16 decembar 2022 06:02

Kula: Razumevanjem i empatijom do novih radnih mesta

 S početkom godine počela je realizacija opštinskog projekta koji je namenjen zapošlјavanju teže zapošlјivih kategorija. Ovaj projekat je lokalna inicijativa za uklјučivanje u tržište rada, a opštinski partner u relizaciji projekta koji je finansiran od strane Nemačke savezne agencije za zapošlјavanje i GIZ-a je MNRO “Plava ptica“. U proteklim mesecima Kulјani koji su obuhvaćeni ovim projektom su prošli kroz stručne obuke, kroz radionice podrške, a mnogi od njih su sada već uveliko na svojim novim radnim mestima.

Ove nedelјe sa radom je počelo novoonsovano socijalno preduzeće u kojem su zaposleni korisnici udruženja “Plava ptica“. Preduzeće u kojem se ovi lјude bave proizvodnjom, de fakto je još jedna jasna poruka koju šalјu udruženje i lokalna samouprava, a to je da niko neće biti zapostavlјen i da će svima biti pružena šansa da se zaposli. Direktor “Plave ptice“, Marko Košutić navodi da je upravo ta poruka i bila vodilјa za realizaciju projekta. Nјih deset je zaposleno kod poznatih poslodavaca, deset je dobilo opremu za rad, a za kraj je njih deset dobilo šansu za rad u socijalnom preduzeću koje se bavi proizvodnjom toalet papira, ubrusa, grnčarijom i tekstilnom proizvodnjom kuhinjskih krpa. Obuka je za sve korisnike završena, te je petoro zaposleno redovno, a pet korisnika koji nisu dovolјno radno sposobni zaposleni su ugovorom o profesionalnoj rehabilitaciji. “Klјučna je činjenica da svi od ovog rada ostvaruju prihod od kojih će moći da se izdržavaju i prestaju da budu korisnici socijalne pomoći.“- ističe Košutić.

Sa tačke struke koliko je zapravo važno da se na ovakav način i inkluzijom u vidu rada pošalјe podrška i poruka da smo svi isti direktor “Plave ptice“ navodi: “Jako je važno, s obzirom da su u pitanju lјudi koji su na višegodišnjoj dugotrajnoj rehabilitaciji, a ono što je završetak te rehabilitacije jeste zaposlenje i izlazak iz programa socijalne zaštite. Ljudi koji su počeli da rade ovde izlaze iz tog programa i postaju integrisani građani, a zaposlenje u ovim okolnostima ne pruža samo rad već i kontinuiranu podršku, savetovanje, praćenje njihovog mentalnog i zdravstvenog stanja a to će njih dugotrajno držati u remisiji i funkcionalnom statusu.“

Pogon ovog preduzeća obišao je i predsednik opštine Kula, Damjan Milјanić, koji navodi da su razmevanje i empatija dokaz zrelosti jednog društva, ali ujedno i preduslov podrške. “Opština Kula i “Plava ptica“ na tome rade kontinuirano, i evo ove nedelјe drugi put smo u gostima kod njih. Danas smo u pogonu koji je realizacija jedne saradnje i podrške koja daje novu dimenziju s obzirom da cilј nije samo da se brinemo o korisnicima “Plave ptice“ već je napravlјen korak više. Oni ovde proizvodnjom i radom obezbeđuju sebi primanja, i time su kompletirali sebe kao ličnost. Svime ovim se pokazuje da oni nisu manje vredni ili drugačiji, već da su takođe sposobni da doprinesu i sebi i društvu. Ovaj program je osmišlјen tako da se proizvodnjom u socijalnom preduzeću ostvari i prodaja pod prioritetnim uslovima. Borba za pomoć i podršku svakom građaninu, borba za nova radna mesta svakom građaninu i naše opštine i države je sprovođenje politike Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića.“- navodi Damjan Milјanić.

Jedna od zaposlenih u ovom preduzeću ističe da je više nego zadovolјna i da je primarno zahvalna i direktoru i šefici od kojih je dobila ne samo adekvatnu obuku već i pomoć i razumevanje.

Kada je reč o projektima i idejama koje je u prethodnim godinama sporovodila “Plava ptica“ na čelu sa Markom Košutićem, a uz neumitnu podršku Opštine Kula ne može da se ne govori o podršci, inkluziji, lјubavi i više nego stručnoj odskočnoj dasci za jedan dostojanstven život urpkos bremenu koje nose dijagnoze ovih korisnika.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.