nedelja, 08 januar 2023 04:27

HOĆE LI "BALON" IKADA PUĆI? Cene kvadrata otišle u nebesa, kirije skočile troduplo: Tržište nekretnina na početku 2022. delovalo zastrašujuće, ali tada nismo znali DA MOŽE I GORE

Vlasnici nekretnina trijumfalno završavaju 2022. godinu koja će se pamtiti kao period ubedljivog rasta cena i paradoksalno velike potražnje. Iako je možda najveći utisak čitave godine na izmaku upravo situacija na tržištu nekretnina, podsetićemo se kako je to izgledalo krajem 2021. godine i početkom još uvek tekuće 2022.

Dok su druge delatnosti grcale u posledicama pandemije tokom čitave 2021. godine, tržište nekretnina je iz svega izašlo kao apsolutni pobednik, a taj trend se nastavio ulaskom u 2022. godinu i premašio sva očekivanja.

Cene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, pokazao je u januaru 2022. godine izveštaj Eurostata.

Istu sudbinu doživela je i Srbija čiji su građani sa izvesnim optimizmom ušli u 2022. godinu, procenjujući da će morati da dođe do "pucanja balona" i drastičnog pada cena nekretnina. Oni koji su se krajem 2021. godine "hvatali za glavu" zbog rapidnog rasta, bili bi pravi srećnici da su znali šta nas sve čeka za godinu dana.

Naime, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, tržište nekretnina u trećem kvartalu 2022. godine poraslo je za 10,6 odsto u odnosu na treći kvartal 2021. godine.

Stručnjaci oprezniji u optimizmu 2022. godine

Daleko manje optimistični, poznavaoci tržišta nekretnina su pre nepunih godinu dana za "Blic" prognozirali nastavak rasta cena sve do kraja godine.

Jelena Davidović, sa portala Nekretnine.rs istakla je tada da je tržište prvenstveno pogurala povećanja tražnja za stanovima u prestonici kao i u regionalnim centrima.

- Ekspanzija tržišta, pa samim tim cena kvadrata, nastaviće se sve dok je ponuda manja od zahteva za kupovinom. Ja, realno, mislim da će doći do stabilizacije cena krajem 2022. godine, eventualno početkom 2023. možemo očekivati i prestanak rasta, navela je tada Đoković za "Blic Biznis".

Sada nam ove reči deluju gotovo proročki, ali mnogi će se složiti da je 2022. godina premašila svačija očekivanja, jer se nekoliko geopolitičkih okolnosti nije moglo tako precizno predvideti.

To se pre svega odnosi na porast cena kirija zbog dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca.

Cene kirija skočile i troduplo

Demografska slika Srbije znatno se promenila od početka rata u Ukrajini. Za manje od devet meseci u našu zemlju je izbeglo oko 18.000 Ukrajinaca, a boravak je prijavilo i više od 100.000 Rusa. I nisu promenili samo demografsku sliku, već tržište rada i nekretnina.

Samo jedna agencija za nekretnine do novembra 2022. godine je izdala više od 3.000 stanova Rusima, ređe Ukrajincima. Cena zakupa se u proteklih sedam meseci udvostručila. Udeo ruskih državljana koji zakupljuju cene stanova popeo se na gotovo 90 odsto.

Aktuelna ponuda nekretnina koje se izdaju pokazuje da bez sumnje Beograd prednjači sa cenama u odnosu na veće gradove regiona. Jednosoban stan u centru prestonice Srbije sada jedva da može da se nađe za 500 evra, dok nekretnina iste veličine u centru Zagreba košta do 70 evra manje. Stan iste površine u Banja Luci košta upola manje, dok se u Podgorici cena za stan te površine kreće od 300 evra, pisali smo pre nepunih mesec dana.

Iako se uticaj dolaska Rusa i Ukrajinaca meri pre svega porastom visine zakupa stanova, ipak je uzročno-posledično došlo do određenih pomeranja na celokupnom tržištu nekretnina.

Hoće li balon ikada pući ili će naša očekivanja morati da splasnu?
Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za drugi kvartal tekuće godine, prosek kvadrata u prestonici je oko 2.304 evra. Novi Sad je sve bliži toj cifri.

Oni koji su propustili šansu da obezbede krov nad glavom pre dve godine, dok su cene bile pristupačnije, sada su u ponovo u dilemi, da li kupiti koliko se može po trenutnim cenama ili čekati da se one vrate na staro? Na ovo pitanje struka na žalost nema dobre vesti.

- Da se cene vrate na staro to se sigurno neće dogoditi. Ono što možemo da očekujemo jeste da će negde u martu 2023. doći do smirivanja cene, u smislu da neće "skakati" 2, 3 odsto mesečno, nego će se povećavati za jedan ili 1,5 odsto. Ali će svakako i dalje rasti, jer nemoguće je da stanu kada sve poskupljuje, gorivo, građevinski materijal, a posebno struja, koja je glavni input za gradnju - rekao je za "Blic Biznis" Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za tržište nekretnina.

On je takođe naveo da postoji problem u odnosu potražnje i ponude, tako da u proseku na jedan stan ima 4, 5 kupaca.

- Naši podaci pokazuju da neće doći do pada pre novembra, decembra 2023. godine, znači za 13 meseci. Dodatna loša vest jeste da je manje bilo aplikacija za građevinsku dozvolu u ovom tromesečju. To znači da će se manje graditi manja je ponuda, a potražnja ostaje ista - istakao je tada Đoković.

Optimističnije kada je reč o cenama zakupa

Ovaj stručnjak za nekretnine naglašava da se do kraje godine očekuje smirenje cena.

- Glavni talas ekonomskih izbeglica je prošao, odnosno dolazi do smirivanja. Do proleća se očekuje da se vratimo na cene s početka 2021. godine. Nije normalno da se dvosoban stan izdaje za 500, 600 evra. Ne izdaju se svi stanovi strancima, mnogi podstanari su na ivici egzistencije - zaključio je tada za Euronews Đoković.

Godina pred nama pokazaće nam vrlo brzo da li su predikcije stručnjaka bile tačne, a do tog trenutka moraćemo da se oslanjamo na sopstvenu intuiciju. Činjenica je da, kako trenutno stvari stoje, ne postoji "win-win" situacija na polju ponude i potražnje nekretnina.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.